Iszapömlés – A vörösiszap-katasztrófa óta először telepítettek halakat a Marcal vasi szakaszán

A 2010 októberében bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa óta először telepítettek őshonos halakat a Marcal Vas megyei szakaszán – közölte az MTI-vel pénteken Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnöke.

A folyó vízminősége az elmúlt két és fél évben folyamatosan javult és a vízi élővilág megújulása is fokozatosan megkezdődött, ezért lehetővé vált, hogy újra megkezdjék a folyószakaszon a tervszerű halgazdálkodást – mondta. Hozzátette: pénteken 5000 darab előnevelt csukát helyeztek ki a Marcal Vas megyei szakaszán, a telepítéskor még csupán 4-5 centiméter hosszúságú rendkívül gyorsan növekednek, hamar elérik a fogható méretet. A Marcal vízminőségét és visszatérő halállományát az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének munkatársai folyamatosan vizsgálták, legutóbb 2012. októberében monitorozták a Megyer, Boba, Mersevát, Malomsok, Mórichida és Koroncó szakaszokat – emlékeztetett.

Puskás Norbert tájékoztatása szerint a katasztrófát követő hetedik vizsgálat során a szakemberek megállapították, hogy a folyó élővilágának állapota a körülményekhez képest örvendetesen gyors javuláson ment keresztül, a befolyó patakokból és a Rába felől egyaránt zajlik a természetes visszatelepülés, amit elősegítettek a jelentős tavaszi áradások is. A szövetség elnöke hangsúlyozta: szervezetük további haltelepítéseket fog végezni az érvényes halgazdálkodási tervnek megfelelően. Hozzáfűzte: a Marcal iránti egyre fokozódó horgászati érdeklődés miatt a szövetség már egyeztetéseket folytat az illetékes hatóságokkal a jelenleg még érvényben lévő horgászati tilalom feloldásának lehetőségeiről.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.