Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Iszapömlés – A szlovák parlament foglalkozik a katasztrófával

Iszapömlés – A szlovák parlament foglalkozik a katasztrófával

A szlovák kormánynak 30 napon belül tájékoztatnia kell az ország törvényhozását, hogy milyen következményei lehetnek a magyarországi környezetvédelmi katasztrófának Szlovákia számára.
Erről a szlovák parlament döntött kedden Rafael Rafajnak, az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) frakcióvezetőjének a javaslatára. A 150 tagú testületben a kezdeményezést 98-an támogatták.

A parlament ugyanakkor felszólította a kormányt, hogy adjon tájékoztatást azokról a lépésekről is, amelyeket a katasztrófa esetleges szlovákiai következményeinek a megakadályozása érdekében tett.
A SNS ezt megelőzően nyilatkozatban fejezte ki sajnálatát a környezetvédelmi katasztrófa miatt, amely szerinte “Magyarország területének egy részét és a mi területünket (Szlovákia) is érintette”.
“Nagyon nyugtalanító, hogy határainkhoz közel, az Európai Unió monitoringja nélkül ilyen ökológia katasztrófa történhetett, amely tovább súlyosbodik, veszélyeztetve Magyarország és Szlovákia lakosainak életét és egészségét” – olvasható a Ján Slota pártelnök által jegyzett nyilatkozatban.
Slota szerint az SNS azért kényszerült a nyilatkozat kiadására, mert eddig a szlovák kormány egyetlen meghatározó képviselője sem foglalt egyértelműen állást a magyarországi katasztrófa ügyében, s nem tájékoztatta a szlovák állampolgárokat az őket fenyegető veszélyről. A pártelnök úgy véli: a szlovák kormány elhallgatja a fontos információkat, míg a Híd párt visszaél a helyzettel, s úgymond hamis szolidaritást ápol a magyar lakossággal.
Az SNS felszólította a szlovák kormányt: azonnal kérjen átfogó és megalapozott információkat magyar partnerétől, s arról, hogyan kívánja megbüntetni a vétkeseket. A nacionalista párt úgyszintén követeli, hogy a kormány biztosítsa a szennyeződés objektív mérését Szlovákia területén.

Ajánlott tartalom

Emléktáblát kap a gleccser, amely a felmelegedés miatt elsőként tűnt el Izlandon

Az Okjökull az ország négyszáz gleccserének egyike volt, száz éve még 15 négyzetkilométernyi területet foglalt el Izland nyugati részének hegyvidéki területein, vastagsága 50 méteres volt.