Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Iszapömlés – A szennyezett külterületek felét már megtisztították

Iszapömlés – A szennyezett külterületek felét már megtisztították

Megtisztították a vörösiszappal elöntött külterületek felét, a hétvégén a lerakókba csaknem 11 ezer köbméter szennyezett földet szállítottak – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn az MTI-vel. A tavaly októberi katasztrófában tíz négyzetkilométernyi termőföldet öntött el a vörösiszap Devecser külterületén, a mentesítés november végén kezdődött meg.

A Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottjának korábbi közlése szerint a külterületek mentesítésének várható maximális költsége 8,3 milliárd forint lesz, a mentesítést a közbeszerzés nyertese, a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt. végzi. A három négyzetkilométeres szántón a néhány centiméteres vörösiszaprétegtől semlegesítő hatású dudarit egyszerű betárcsázásával tisztítják meg a területet, a vastagabb iszapréteggel borított hat négyzetkilométerről 400 ezer köbméter szennyező anyagot kell visszaszállítani a tározókba.
A katasztrófavédelem közlése szerint a Marcal folyó kotrása folyamatos, a Torna-patak kolontári hídnál mért pH-értékének hétvégi átlaga délelőtt 7,93, délután 8,49 volt. A jogi munkacsoport hét új építési és egy lakásvásárlási támogatási szerződést kötött meg, így eddig 97 új építésű ingatlanról és 106 lakásvásárlási támogatásról született megállapodás. A térségben a hétvégén 817 szakember dolgozott 517 munkagéppel.

Ajánlott tartalom

Donald Trump lemondta dániai látogatását, mert nem adják el neki Grönlandot

Donald Trump amerikai elnök kedden éjjel Twitteren bejelentette, hogy lemondja dániai látogatását.