Ismét vulkánkitörés, ez is hatással lesz ránk?

Kitört a Lokon-hegy vulkánja az indonéziai Celebesz (Sulawesi) sziget északi részén helyi idő szerint péntekre virradóra, forró lávát lövellve és füstoszlopot eregetve mintegy másfél kilométer magasba.

A Lokon Indonézia 129 működő vulkánjának egyike. A tűzhányó legutóbb csaknem húsz éve, 1991 októberében lépett működésbe, akkor 11 ezer embert kellett kitelepíteni a körzetből. Az újabb vulkánkitörés pánikot keltett a közeli falvak lakossága körében. Eddig egy áldozatról érkezett jelentés: egy 56 éves nő szívrohamot kapott, és meghalt. A szállítási minisztérium figyelmeztette a repülőgépeket, hogy kerüljék el a tűzhányóhoz közeli útvonalakat. A vulkán termékeny hegyoldalában élők közül már több mint hatezer embert telepítettek ki s helyeztek el iskolákban, templomokban és más ideiglenes szállásokon. Az evakuálásban a katonaság és a rendőrség segédkezik. Hatósági közlés szerint még 27 ezer, a kráter körüli 3,5 kilométer sugarú körben élő embert telepítenek ki.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.