Ismét szmogveszély van Salgótarjánban

Ismét szmogveszélyre figyelmeztetik a salgótarjániakat, mert a légszennyezettség – akárcsak a múlt héten – megint meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket; emiatt a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz) polgármester.

A városvezető az MTI-hez is eljuttatott felhívásban azt javasolja, hogy a városban élők, különösen a gyerekek, valamint a légúti és keringési betegségben szenvedők ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban.
A figyelmeztetést az indokolja, hogy a légszennyező anyag átlagkoncentrációja két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, vagyis a 75 mikrogramm/légköbmétert. Kedden 81,9, szerdán 85,1 mikrogrammot mértek légköbméterenként.

Szmogriadót múlt csütörtökön rendeltek el Salgótarjánban a légszennyezettség miatt, és szombatig volt érvényben, akkor a küszöb alá csökkent a szálló por mennyisége.
A levegő minőségének jelentős javulása a hét végén várható a nógrádi megyeszékhelyen.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.