Ismét lehet pályázni a szekszárdi klímaalapra

A korábbinál kisebb keretösszegre, de az idén is kiírta a pályázatot a Szekszárdi Klímakör a város klímaalapjára, amely többek között megújuló energiák felhasználását, a környezeti nevelést és a város “zöldítését” támogatja.

A tolnai megyeszékhely első ízben 2012-ben négymillió forinttal indította útjára a klímaalapot, amelynek az idén egymillió forint áll rendelkezésére – mondta Baka György, az alap működését koordináló szekszárdi Zöldtárs Alapítvány vezetője az MTI-nek.

A klímalap támogatását társasházak, intézmények, civil szervezetek igényelhetik hat területen. Pályázni lehet többek közt társasházak közösségi energiafelhasználásának napelemekkel történő kiváltására, megújuló energiák felhasználásának bemutatására, facsemeték, cserjék ültetésére és 50 ezer forint erejéig klímatudatos programok, képzések szervezésére.

Eddig tizenhat pályázó igényelt támogatást. Két tízemeletes társasház pályázott például 40-50 napelem telepítésére, amelyekkel 10-12 kilowattos áramtermelő rendszert hoznának létre. A beruházás teljes költsége 6-7 millió forint, a klímaalap a banki hitelhez szükséges önrészhez tud hozzájárulni maximum 200 ezer forinttal – mondta az alapítvány elnöke.

A 2012-ben meghirdetett klímaalap támogatásával eddig mások mellett napkollektoros gyümölcsaszaló gépet készítettek, amellyel rendszeresen bemutatókat tartanak a szekszárdi szőlővidéken. Segítették a lakóházak utólagos nyílászáró-szigetelését és több felvilágosító program szervezését.

A pályázatoknak összhangban kell lenniük a város 2009-ben elfogadott klímastratégiájával, amelynek főbb célkitűzése helyben a környezetbarát közlekedés, a megújuló energiaforrások hasznosítása, az energiafelhasználás csökkentésének elősegítése.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.