Ismét alternatív hajtású járművek versenyeznek Budapesten

MVM Energia Futam a hétvégén, a Széchenyi téren.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. idén szeptember 22-én, most szombaton rendezi meg Budapesten az MVM Energia Futamot, az Alternatív Hajtású Járművek Versenyét a Lánchíd pesti hídfőjénél a tavalyi, európai fővárosban elsőként megtartott hagyományteremtő indulást követően. Napelemes autók, különleges prototípusok, átalakított szériaautók, elektromos versenyautók és motorok csendes versenye mellett, az MVM Jövő Hídja rendezvény fiatal mérnökei mutatják be a fenntartható jövő tudományos eszközeit. Tavaly ősszel kimagasló érdeklődés igazolta, hogy egy modern, izgalmas verseny keretei között is népszerűsíthető a környezettudatos gondolkodásmód, az alternatív, tiszta energiaforrások használatának bemutatása, az érdeklődés felkeltése. Az MVM Csoport tevékenysége során mindig is támogatta és elősegítette a nemzeti klímapolitikai célok megvalósítását, továbbá elébe ment a hazai és európai igényeknek. A társaságcsoport 2012-ben folytatja egyedülálló kezdeményezését, amelynek célja idén is a lakosság környezettudatosságának erősítése és az Európai Unió energetikai stratégiai célkitűzéseinek támogatása.
Modern szemléletű, felelős nemzeti vállalatcsoportként az MVM felismerte, hogy a kreativitás és az innováció eszközeit kell a véleményformálás szolgálatába állítani, ezért a programsorozat idén a korábbiaknál is interaktívabb, meghökkentőbb, szórakoztatóbb elemekkel bővül majd.

Baji Csaba az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón elmondta: „Az MVM Magyar Villamos Művek feladatának érzi, hogy felhívja a figyelmet a széndioxid-kibocsátásmentes alternatív energia előállításának és felhasználásának jelentőségére, ezzel missziót vállalva a szemléletformálására.” Hozzátette, hogy az idei MVM Energia Futam az MVM Jövő Hídja programmal közösen olyan egyedülálló, környezettudatos, innovációs és interaktív kiállítást eredményez, amely egyedülálló Európában és teljes mértékben Zöldárammal üzemel majd.
Az MVM Csoport leányvállalata az MVM Partner ZRt. néhány hónapja mutatta be környezetbarát Zöldáram termékét, amely garantáltan megújuló forrásokból származó villamos energiát kínál a KKV- és a nagyvállalati szektornak.

A Futam – csendes verseny
A Futamon zömmel azok a ma is elérhető zöld technológiák vonulnak majd fel, amelyeket a járműgyárak akár már ma felhasználhatnak a környezet megóvása érdekében, de rajthoz állnak majd egyedi prototípusok, átalakított szériaautók, elektromos hajtású motorok, gokartok, napelemes és sűrített levegő hajtású járművek is, amelyek egytől-egyig károsanyag-kibocsátásmentesen üzemelnek. Nem utolsó szempont, hogy a járművek nem járulnak hozzá a környezet zajszennyezéséhez sem, hiszen az alternatív hajtású járművek robbanómotoros társaikkal ellentétben szinte hang nélkül siklanak. A szigorú szabályok alapján szervezett versenyek közben, a gyerekeknek egész nap lehetősége lesz kipróbálni az elektromos meghajtású gokartokat, és délután a felnőttek számára szervezett szériautó tesztelésére van mód. „Az MVM Csoport azt kívánja bemutatni, hogy az általunk támogatott környezetbarát technológia a mai ember számára is immár elérhető.” – mondta el Felkai György, az MVM kommunikációs igazgatója. „Az eseményről nem hiányozhatnak az ismert, közéleti személyek sem, így különleges versenyzésre hívtuk többek között Kokót, Kozmann Györgyöt, és Görög Zitát, akik elektromos gokartokkal szállnak versenybe a ’Famous’ kupáért.” Petis László a verseny technikai igazgatója elmondta, hogy közel 40 járművel regisztráltak a az MVM Energia Futamra, amelyek között nemcsak prototípusok, hanem átalakított szériaautók és motorok is szép számmal szerepelnek.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.