Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Ismét ömlik az olaj

Ismét ömlik az olaj

Olaj szivárog az óceánba egy mélytengeri olajlelőhelyen Brazília partjainál – ismerte el a környéken fúrásokat végző amerikai olajcég.

A helyi hatóságok szerint egy félresikerült olajfúrás miatt több száz hordó olaj jut a tengerbe naponta. A cég 18 hajóval próbálja megakadályozni az olajszivárgást. Naponta 200-330 hordó olaj szivárog a tengerbe Brazília partjainál, ahol egy 163 négyzetkilométeres olajfolt alakult ki, miután egy amerikai cég vélhetően elrontott egy mélytengeri olajfúrást. A Chevron olajvállalat helyi idő szerint hétfőn elismerte, hogy a Rio de Janeiro szövetségi állam partjaihoz közeli Frade olajmezőn észlelt olajszivárgás valószínűleg kapcsolatba hozható egyik kutatófúrásával.
Ezt megelőzően a brazil olajipari hivatal közölte, hogy valószínűleg a kísérleti olajfúrás következtében fokozódott a nyomás az olajkút környékén, ami szivárgáshoz vezetett egy tengerfenéki hasadékból, 1184 méter mélyen. A hatóság hangsúlyozta, hogy ezért a Chevront terheli a felelősség, tekintettel arra, hogy az amerikai vállalat termel olajat a Frade olajmezőn. A Chevron közölte, hogy megpróbálja lezárni a mélytengeri kutat. Jelenleg 18 hajóval végzik a kárelhárítást a térségben, az olajfolt egyelőre délkeleti irányba távolodik Brazília partjaitól. Tavaly a világ legnagyobb olajszennyezését okozta egy mélytengeri olajfúró torony a Mexikói-öbölben, amely felrobbant és elsüllyedt. A BP fúrótornyának katasztrófája hatalmas károkat okozott a tengeri élővilágban.

Ajánlott tartalom

Módosítottak az egyik legnépszerűbb napelemes pályázaton

A közelmúltban ismét hírt adtak arról, hogy a 2019-es és 2020-as év egyik legnépszerűbb energiahatékonyságot növelő pályázati kiírásában változtatás történt.