Iskola hulladékból

Tanulmányi kirándulásnak indult az amerikai Humboldt egyetem diákjainak útja a Dominikai Köztársaságba, iskola-építés lett belőle, amelynek fő alapanyagát hulladékok adják.

A diákok, miután felmérték a helyi iskolák sanyarú helyzetét és szemétfeldolgozás nem kevésbé súlyos hiányosságait, úgy döntöttek, hogy a hulladék-újrahasznosítással, szél- és napenergia felhasználásával építenek egy iskolaépületet. (Aiolus News) Kísérletképpen a főváros, Santo Domingo La Yuca kerületének egyik iskolájához építettek új szárnyat. Közönséges műanyag palackokat töltöttek meg hulladékkal, lezárták, majd egy fém tartóhálóra felpolcolták őket. Az így elkészült „falakat” gipsszel és más szigetelő anyagokkal vonták be. Az épület energia-ellátásához egy szélturbinát szerkesztettek, amelyhez egy régi nyomdagép hajtóművét használták fel. Beiktattak egy napelemes-rendszert is, amely a szükséges napcellák mellett a vízmelegítéshez ugyancsak hulladék bádoglemezek által összegyűjtött hőt használ fel.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.