Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Állatvédelem / Irtják az elefántokat az illegális vadászok

Irtják az elefántokat az illegális vadászok

Az afrikai elefántok ötöde pusztulhat el 10 éven belül, ha az orvvadászat a jelenlegi mértékben folytatódik – derült egy hétfőn közzétett jelentésből.

A jelentést az elefántok megmentése céljából Botswanában tartott nemzetközi konferencia nyitó ülésén hozták nyilvánosságra. Közép-Afrikában az elefántok teljesen ki vannak szolgáltatva az orvvadászatnak. Mivel a földrész minden régiójában jelentős az illegális elefántvadászat, még a legnépesebb, dél- és kelet-afrikai populáció is veszélybe kerül, ha nem fordul meg ez a folyamat – olvasható a Természetvédelmi Világszövetség (UICN), a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) és a veszélyeztetett fajok kereskedelmét megfigyelő, ellenőrző TRAFFIC közös közleményében.

„Igen magas az orvvadászok által legyilkolt elefántok száma Afrikában, és ha a mészárlás a jelenlegi ütemben folytatódik, az egyes populációk kihaláshoz vezethet. A helyzet különösen aggasztó Közép-Afrikában, ahol a kontinens átlagának kétszeresére becsülik az illegális vadászat mértékét” – idézte a közlemény John Scanlon, a CITES főtitkára szavait. Az Afrikában élő elefántok számát 500 ezerre teszik, és körülbelül 25 ezret öltek meg orvvadászok 2011-ben, egy évvel később pedig 22 ezret.

Az illegális vadászat növekedése az utóbbi másfél évtizedben a szegénységnek és az elefántoknak otthont adó államok gyenge kezű kormányzatának számlájára írható. Ehhez kapcsolódik az illegális elefántcsont iránti növekvő igény, főként Kína és Thaiföld részéről – hangsúlyozták közleményükben a szervezetek. „Az elefántcsont illegális kereskedelme 2011-ben érte el a csúcspontját, és 2012-ben is változatlan maradt. Az előzetes mutatók alapján a tiltott kereskedelem 2013-ban tovább növekedhet” – mutatta be a folyamatot a közlemény.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozás enyhítésére szólították fel tudósok a kormányt és a parlamentet Horvátországban

Ötszázötven tudós írta alá azt a felhívást Horvátországban, amelyet kedden adtak át a kormánynak, a parlamentnek, valamint az illetékes minisztériumnak, és amelyben arra szólítják fel őket, hogy mielőbb cselekedjenek a klímaváltozás enyhítéséért - írta a helyi sajtó.