Irányítsuk a természetes fényt!

A napelem nem az egyetlen módja annak, hogy természetes fénnyel lássuk el a háztartást; nagyon jó és igazán egyszerű módszer a heliostat használata is.

A heliostat általában egy tengelyre rögzített tükör, mely követi a nap mozgását, és egy adott pont felé irányítja a napfényt. Többnyire ipari területeken használják őket, de azok a modellek nem is egy egyszerű háztartáshoz méretezettek, sem bonyolultságban, sem tényleges méretben, sem pedig árban. A SunFlowert viszont kifejezetten otthoni felhasználásra találták ki. Felszerelése és beállítása nagyon egyszerű: csak a földbe kell szúrni a póznát, majd arra kell fordítani a tükröket, amerre a fényt szeretnénk irányítani. Ezután a szerkezet magától állítja tükörsorának helyzetét aszerint, hogy merre jár a nap az égen, napenergiával működő elektromos motorja segítségével. A szerkezet 50 ezer lumennyi fényt képes egy szobaablakra, de akár kertre, úszómedencére, teraszra vagy akár napelemekre is irányítani. Ára az ipari felhasználású példányokhoz képest is egész baráti: 400 dollárért (azaz kb. 88,4 ezer forintért) hozzájutható.

sunflower

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.

Nincs hozzászólás

  1. 400$ ért inkább veszek napelemet, meg LED lámpákat. Szóval csak az árat tartom túl magasnak. Az 5let jó. A meglevö napelemekre is lehetne ilyen módon koncentrálni még napfényt. A tükör olcsóbb mint a napelem, igy talán több energiát tudna szolgáltatni ugyanaz a napelem ha több tükörrel fényt koncentrálnánk rá folyamatosan.

  2. Ötletes Persze, rengeteg kérdés merül fel. Ezentúl nem nézhetek ki az ablakon, mert a megszokás az, hogy felülről süt a nap, én meg lefelé nézek a tájra… most meg majd kisüti a kuksimat. Bent meg felülről jön le a fény, az is kérdés, az milyen érzés – a mesterséges most is felülről jön, de a természetes az nem. Az épület tájolása nem mindegy. Most így utólag elgondolkodván, ki az a magyar tervező, aki spájzon és wc-n kívül északra nyíló ablakokat tervez? Mivel 50 mérföld/órás szélre tesztelték, évente egyszer tönkremegy, akármelyik részén van leszúrva a világnak?
    Ami a mértékegységeket illeti, tulajdonképpen kár szólni, már az eredeti gyártói cikk is pongyola, elvégre a lumen az egy térszögre érvényes valami, és ezért marhára nem mindegy, hogy 3 cm-re égeti át a fémlemezt, vagy a Holdra irányítva veszik el a fény.
    A cikk régi adatokra támaszkodik, most például a fekete pénteken jóval olcsóbb volt a cucc.