iPhone-nal is mérik a sugárzást Japánban (videó)

Egy új fejlesztés segíti Japánban a március óta tartó katasztrófát követő radioaktív sugárzás mértékének mérését: az iGeigie lényegében egy iPhone-ra kötött, hordozható Geiger számláló.

 A rekorderősségű földrengés sújtotta területeken ugyanis sok helyről nincs megfelelő adat a sugárzást illetően, a lelkes fejlesztő közösségnek hála azonban bárki mérheti és továbbíthatja egy iPhone segítségével az adatokat írja a greenpolis. A projekt mögött egyébként az http://rdtn.org/ áll, a weboldal célja az atomkatasztrófával kapcsolatos információk egy helyen gyűjtése, továbbítása – kormányzati oldaltól, civil szervezetektől, állampolgároktól, tudósoktól. A fejlesztők célja olyan területeken élő, technikához valamennyit konyító emberekhez eljuttatni a kütyüt, ahol vannak fehér foltok a sugárzási adatokat illetően. A szélesebb körű terjesztéshez jelenleg szükséges 33.000 dolláros büdzsé 1/3-a áll rendelkezésükre, ezért támogatókat várnak. Alább egy érdekes video – a bemutató során is éppen lecsapott egy enyhébb földrengés.

 

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.