Kezdőlap / Technológiák / Telekommunikáció / mobil / Iphone-ból jön a pénz

Iphone-ból jön a pénz

Az Apple hadat üzen a készpénznek: elfogadták a cég szabadalmát egy olyan rendszerhez, mely a felhasználók iTunes profilját már nem csak zenehallgatásra teszi alkalmassá, de vásárlásra is, írja a treehugger.com.

Felmerül a kérdés, hogy az Apple tervezett újítása mennyiben befolyásolja a pénzforgalom ökológiai lábnyomát: a papír és a fém iPhoneokra és iPaderkre cserélése pozitív avagy negatív irányba billenti-e?

Pozitívum
Ha a készpénzt vesszük, korábbi kutatások alapján megállapíthatjuk, hogy egy bankjegy nyomtatása 3 gramm üvegház-hatást előidéző gázt bocsát a levegőbe, egy fém pénzérme pedig 15 grammot. (De tegyük hozzá, hogy a fémpénz újrahasznosítható és értékállóbb is, mint a papírpénz). Hogyha ezt a formájú pénzt kivonnánk a forgalomból, ezek ökológiai lábnyoma is eltűnne e képből. Továbbá, hogyha az Apple (és a Google is, aki hasonló kutatásokat végez) választ tud találni a felmerülő biztonsági kérdésekre, akkor sokkal biztonságosabban hordhatnánk magunknál fizetőeszközt. iPhone-unkra viszont talán még fokozottabban kellene ügyelnünk.

Negatívum
Számításba kell azonban vennünk, hogy az Apple érdekei nem csak a környezetvédelem felé irányulnak. Mint ahogy azt már tapasztalhattuk, a cég erősen igyekszik lehetővé tenni és serkenteni a fogyasztói társadalmat, amely nem csak gazdasági és társadalmi, de környezeti hatásokat is bőven magában hordoz. Hogyha feltételezzük, hogy ugyanannyit (vagy még többet) vásárolnánk új elektromos pénzünkkel mint a régivel, természetesen annak is meglesz a maga nyoma a környezet szempontjából. Arról nem is beszélve, hogy az okostelefonok és tabletek legyártása nagyon káros a környezetre, és ennek mértéke csak nőne az újfajta pénz bevezetésével. Ráadásul etikai kérdéseket is felvet, ahogy azt láthattuk az Apple kínai gyáraiban dolgozók kapcsán is.

Összességében azt mondhatjuk, hogyha az Apple, illetve a már létező okostelefonos fizetési módokat képviselő Square és az Intuit nem járnának sikerrel, valaki más bizonyára tovább haladna helyettük is ezen az irányvonalon. Nagyon úgy néz ki, hogy akárcsak a könyvek, a pénz is kikerül a kezünkből, egyenesen a képernyőnkre.

Ajánlott tartalom

400 évvel később napelemes hajó indult útnak a Mayflower útvonalán

Kihajózott szerdán az angliai Plymouthból a Mayflower nevű, önmagát navigáló hajó, amely legénység nélkül fogja átszelni az Atlanti-óceánt, hogy emléket állítson a 400 évvel ezelőtt Angliából Amerikába útnak indult Mayflower vitorlásnak - adta hírül a BBC News.