Ipari energiafogyasztók: újabb bújtatott gázár támogatás a lakosságnak

A világpiaci ártól és a forint árfolyamától függően 35-55 milliárd forint többletköltség jut a nem egyetemes szolgáltatói körben lévő földgázfelhasználókra az energiaügyekért felelős miniszter április közepén hatályba lépett rendelete miatt – közölte az Ipari Energiafogyasztók Érdekképviselete Egyesülés (Ipenerg) csütörtökön az MTI-vel.

A hatályos szabályozás ugyanis a stratégiai biztonsági földgázkészletből a július elsején kezdődő gázévben 285 millió köbmétert felszabadít, amit az E.ON és a Magyar Villamos Művek (MVM) csoport értékesíthet a lakosságot és a kiemelt intézményeket ellátó egyetemes szolgáltatóknak, illetve a távhő termelőknek. A biztonsági készletezéshez minden fogyasztó hozzájárul, nem csak az egyetemes szolgáltatói körben ellátott földgázfelhasználók, a költségeket viszont minden fogyasztóval megfizettetik. A becsült földgázárak alapján a lakosság ezzel 4-6 milliárd forint árelőnyhöz jut, mert a tárolókban még olcsóbb földgáz került.  Versenyhátrányt okoz az is, hogy az évi 4,5 milliárd köbméter osztrák-magyar határkeresztező kapacitás döntő hányadát ez a két cég kötheti le egyenként napi 4 millió köbméter mennyiségben.  Ez azt jelenti, hogy “szabad” felhasználásra évente mintegy 700 millió köbméter lesz elérhető. Ebből következően a magyar ipari fogyasztók a 2011/2012-es gázévben is el lesznek vágva az olcsó gázforrásoktól, így drágábban juthatnak hozzá a gázhoz, mint a térségben működő versenytársaik. A számítások szerint a – a nemzetközi áraktól és a forint árfolyamától függően – ez 30-50 milliárd forint többletterhet jelent a szabadpiaci szereplőknek.

 
 “Az Ipenerg  fel kíván lépni magyar gazdaság érdekeit sértő, az EU előírásokkal nem összeegyeztethető szabályozás ellen” – olvasható az egyesülés közleményében. A szervezet a közeljövőben megoldási javaslatokat juttat el az  illetékes minisztériumhoz és ezzel párhuzamosan társadalmi vitát kezdeményez a kérdésben. A közlemény hangsúlyozza: “álláspontunk szerint a többirányú keresztfinanszírozásoktól terhes gázárrendszer, valamint a biztonsági készletezés szabályozása teljes felülvizsgálatra szorul, a szabályozás átgondolásával már rövidtávon is jelentős költségektől lehet megszabadítani a földgázfogyasztókat”.

 
    A változtatások azt is jelentik – érvel az Ipenerg -, hogy  mintegy 40 milliárd forinttal lényegében a távhő termelőket támogatják. Így viszont nincs szükség a kötelező átvételi rendszerre (kát). Mint ismert kát a megújuló és a hővel kapcsoltan áramot termelők “támogatása”, amit a végfelhasználó a villanyszámlában fizet meg.
    Az Ipenerg közleménye utal arra, hogy a kapcsoltan termelt távhő-technológia zsákutca a fajlagosan magas beruházási költségek miatt, holott ezek az erőműtársaságok azt állítják, hogy hatékonyak és import gázt takarítanak meg. Az Ipari Energiafogyasztók Érdekképviselete Egyesülés álláspontja szerint az újabb jogszabályok beleillenek abba az évek óta folyó gyakorlatba, miszerint az állam és az energialobbi a nagyfogyasztók kárára állapodik meg egymással.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.