Intelligens otthon javasolt az alternatív energiához!

A Loxvill Épületautomatizálás Ésszerűen Kft-t az intelligens épületek automatizálásának szakértőjét kérdeztük, hogy alternatív energiahasznosítás esetén miért szükséges épületünk intelligenciája

Minél többfajta energiaforrása (normál, alternatív) van egy háznak, épületnek illetve minél többfajta fűtésrendszer, fűtési kör van kialakítva annál fontosabb intelligenssé tenni házunkat, épületünket – állítja Kocsis Zoltán a Loxvill Épületautomatizálás Ésszerűen Kft. ügyvezetője.

Nagyon logikus erre a magyarázat azoknak akik úgy gondolják, hogy az intelligens otthonok még váratnak magukra – amely az intelligens otthonnal kapcsolatos tévhitekből ered – ezért első körben tisztázzuk, hogy mit jelent egy intelligens épület.

MIT JELENT AZ INTELLIGENS ÉPÜLET
Az intelligens épületet (angolul smart home) a legegyszerűbb egy okostelefonhoz (smart phone) hasonlítani. A telefonok kezdetben alkalmasak voltak telefonálásra később sms küldésre, majd jöttek a wap, fényképezőgép, kamera, e-mail, internet szolgáltatások. Ezeket a menüben ki tudtuk választani és utána tudtuk használni. Egy mai okostelefon koncepciója, ellenben pont az ellenkező szemszögből épül fel. Van a hardware, ami jelenti a telefont és annak erőforrásait mint például: kijelző, villanófény, kamera, gps, wi-fi, bluetooth, stb. amelyek a telefon adottságai. És vannak az egyes egyedileg fejlesztett és fejleszthető szoftverek, amelyek irányítják a telefon erőforrásait.

Ugyanez az elv érvényesül az intelligens otthonoknál, épületeknél, tehát az épület erőforrásait egy szoftver közreműködésével tudjuk telefonunkról vagy szimplán házunk hagyományos kapcsolóiról vezérelni, illetve maga a szoftver az érzékelők segítségével el tudja dönteni, hogy bizonyos reakciók, események bekövetkezésekor, milyen teendői vannak.

Tehát egy intelligens otthon a központi egységes vezérlés miatt lesz intelligens úgy, hogy a központi vezérlésre házunk minél több erőforrása rá van kapcsolva, amelyek így egymásra is tudnak hatni!

Egy intelligens épületet modellezhetünk akár egy emberi test funkciói alapján is:
1, Vannak az intelligens épületek érzékszervei: hőmérséklet, páratartalom, fényerő, szél, mozgásérzékelők, egyéb impulzusérzékelők, amelyek értékeit a központi rendszerünk begyűjti.
2, Az intelligens épület központi vezérlése, azaz az agya: ez kvázi egy számítógép, amelyen fut a szoftver. A szoftver a beérkező adatok és impulzusok alapján tudja, hogy milyen összetett reakciót kell végrehajtania. Tehát egy ház az intelligenciáját a programtól és programozótól kapja, de vannak öntanuló részei is. Az agy pedig kiadja a feladatot a „testrészeknek” a cselekedetre.
3, A testrészek: Az intelligens háznál ezek a vezérelhető erőforrásai, mint például: hőszivattyú, légcserélő, fűtésrendszer, motoros árnyékolók, világítás, riasztó, szauna, hangrendszer, tv, stb.
Ezt az összetett folyamatot vezérli le egy intelligens épület automatikája, azaz egy vagy több „érzékszerv” jelei alapján egy vagy több utasítást is tud kiadni.

AZ INTELLIGENS ÉPÜLETEK SZINTJEI ÉS MÉRTÉKE
1, Önmagában intelligens erőforrások: az, hogy egy erőforrásunkat külön, akár telefonról, akár távolról tudjuk kezelni nem jelenti azt, hogy intelligens az épületünk!
2, Félintelligens épületek: néhány automatika van összehangolva – pl.: fűtés, hűtés, redőnyök – ebben az esetben a legfontosabb alapfunkciók intelligenssek.
3, Intelligens épületek: Valamennyi épületvezérlés össze van kötve.
4, Szuperintelligens épületek: Az épületeken kívül a háztartási eszközök is közös vezérlés alatt állnak.

AZ ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁSOK ÉS AZ INTELLIGENS ÉPÜLETEK KAPCSOLATA
Picit hosszas, de hasznos bevezetés után térünk rá válaszunk fő mondanivalójára, azaz miért kell intelligensnek lennie egy alternatív energiaforrásra épülő épületnek.

Ezidáig megtudtuk, hogy épületünk az összetett és egységes vezérléstől lesz intelligens.
Amennyiben alternatív energiaforrást kívánunk épületünknél igénybe venni valószínűleg a cél az alacsony energiaigény is (vagy akár a passzív esetleg aktív ház besorolás).

Nézzük meg, hogy alacsony energiafelhasználású épületek esetén milyen eszközök összehangolt vezérlésére van szükségünk:
hőszivattyú
napkollektor
napelem
hálózati energia
hagyományos fűtésrásegítés (pl.: elektromos)
falfűtés/hűtés, padlófűtés összehangolása
szellőztető rendszer (muszáj a vastag szigetelés miatt)

Opcionális vezérlés:
redőny és árnyékolóvezérlés,
világítás/fényerő vezérlés,
ablaknyitás vezérlés,
medence esetén párátlanító vezérlés, összehangolva az ablakvezérléssel

Nézzünk egy egyszerű esetet:
Van egy levegő hőszivattyúnk alternatív energiaforrásként. Vannak fal fűtés és hűtési, illetve padlófűtési köreink. Van elektromos fűtőberendezésünk, mert önmagában a hőszivattyú kevés. Van egy szellőztető rendszerünk, hogy ne penészedjenek a falak. Ezenkívül rásegítünk motoros zsalúziákkal a hőmérséklet vezérlésre, amelyet helyiségenként szeretnénk szabályozni.
Ha nincsenek érzékelőink és egy központi rendszerünk, akkor oda kell fogadnunk valakit napi 24 órára, hogy húzogassa a redőnyöket, állítgassa a radiátorokat…

A viccet félretéve nézzük meg a vezérlés valóságban betöltött szerepét. Sok esetben a hőszivattyúknak van egy nyári periódusa amíg hűtenek és egy téli amíg fűtenek. De lehet, olyan eshetőség, hogy a perióduson kívül van szükségünk fűtésre vagy hűtésre. Ehhez viszont valakinek mindig át kell azt állítania. Ezért intelligens rendszerünk először is érzékeli és szabályozza, hogy a hőszivattyúval hűtenünk vagy fűtenünk kell. Amennyiben esetlegesen van egy vízteres kandallónk és abban befűtünk, akkor annak a hőenergiáját, illetve esetleges szolár energia összehangolását is könnyedén képes intelligens vezérlésünk megoldani.

Amennyiben komfortérzetünk megkívánja, hogy nem szeretnénk várni a csapból folyó melegvízre és készenléti melegvizünk van, akkor a fölösleges fűtés és keringetés elkerülése érdekében egy mozgásérzékelő könnyedén elindíthatja annak keringetését, ha közeledünk a fürdőszoba felé.

Mivel helyiségenkénti külön hőfokszabályozást szeretnénk, ezért teljesen eldugott helyre kerülnek picike hőmérsékletérzékelők (nem külön termosztátok mert fölöslegesek). Ezek adják a visszajelzést a központi rendszernek a hőfokról. Amennyiben párásítani is akarunk – mert azzal is lehet növelni a hőérzetünket – akkor elhelyezésre kerülnek páraérzékelők is. Ezen adatok és a kívánt hőfok alapján fogja a rendszer az egyes helyiségek zónaszelepeit zárni és nyitni, illetve az esetleges fölösleges hőmennyiséget másik zónába átengedni. Mindezt teljesen automatikusan, nekünk csak be kell állítani a kívánt hőfokot, amelyet a rendszer 1 fokon belüli hőingadozáson belül tart.

Egy megvalósult házunk valóságos hőmérséklet adatai, amelyek bizonyítják az 1 fokon belüli hőingadozást a külső hőmérséklettől függetlenül

-
A szellőztető rendszerünket is egyedileg szabályozhatjuk. Mozgásérzékelővel is összeköthetjük, illetve időbeli beállításokat is adhatunk. Például ha nem tartózkodunk egy szobában, akkor 10 perc után vagy megfelelő páratartalom elérése esetén lekapcsol, de azt is megadhatjuk, hogy este 10 óra után legyen alacsonyabb a légbefújás.

A zsalúziákkal rásegíthetünk a fűtésre és hűtésre. Például nyáron, ha nem tartózkodunk egy szobában – amit a mozgásérzékelő érzékel – akkor lehúzhatja a redőnyt, hogy ne süssön be a nap. Beállíthatjuk azt is, ha bent tartózkodunk és besüt a nap, akkor csak a lamellák dölésszögét állítja, hogy jusson be természetes fény. Télen pedig teljesen beengedhetjük a fényt, hogy melegítse szobáinkat. Természetesen a redőnyök használhatók betörés ellen is, illetve ha behatolást érzékel a rendszer, akkor felkapcsolhatja a villanyokat és felhúzhatja a redőnyöket.
Amennyiben ablakunkat is vezéreljük, akkor nyári hűvös estéken áramfogyasztás nélkül ablakainkat kinyitva is átszellőztethet automatikusan rendszerünk.

Ha szeretnénk fényerősségre reagáló világítást, akkor fényérzékelőket is elhelyezhetünk szobánként, amely alapján kikapcsolja égve hagyott lámpáinkat vagy leveszi azok fényerejét.

KELL-E INTELLIGENS HÁZ ALTERNATÍV ENERGIA FELHASZNÁLÁS ESETÉN
Az előzőekben leírtak alapján, hogy a megfelelő hatékonyságot és komfortfokozatot elérjük egyértelműen kijelenthető, hogy kell! Ráadásul nem kell megvennünk a rendszerek saját automatikáját amellyel kapásból spórolunk, illetve az egyes rendszerekhez tartozó drága érzékelőket, kapcsolókat és kezelőfelületeket sem kell megvásárolnunk.

Egy intelligens háznál nem biztos, hogy cél még a mosógépünk vezérlése is. Mi azt mondjuk, hogy sokszor elég az alternatív energiaforrások és fűtés, hűtés vezérlésünk. Ezenkívül érdemes villanyhálózatunkat úgy kiépíteni, hogy esetleges későbbi igényeink szerint bármit rá tudjunk kötni a vezérlésre. Nem kell mindent egyszerre akarni, lehet fokozatosan építkezni és szükség esetén bővíteni házunk intelligensségét.

MEGTÉRÜL-E VALAHA EGY INTELLIGENS ÉPÜLET?
Kijelenthetjük, hogy az intelligens házak alternatív energiahasználatának és fűtés, hűtés vezérlésének van megtérülése! Lehet megtérülése a fényerőszabályozásnak, a kapcsolható dugaljaknak is (pláne ha tüzet előznek meg). Ezek biztosan megtérülnek – még akkor is, ha hosszabb idő alatt – a hihetetlen kényelmükön és távoli kezelhetőségükön túl, szemben egy hagyományos gázkazánnal, amelynél nem beszélhetünk megtérülésről.

MIÉRT DÖNTENEK INTELLIGENS ÉPÜLETEK MELLETT AZ EMBEREK?
Vannak akiknek a környezettudatosság a fontos. Van aki fél az elszaladó energiaáraktól. Van aki a kényelemért. Van aki nem szereti a hőingadozást. Van aki folyamatosan friss és pollenektől szűrt levegőt szeretne. Van aki mutogatni szeretné barátainak, üzlettársainak. Van aki a kényelemért. Van aki csak azért mert megengedheti. Van aki azért mert informatikus és otthonát is a saját irányítása alá akarja venni. Van aki az értéknövelés miatt. Van aki azért, ha jönnek új technológiák akkor azokat is tudja hasznosítani. Van aki azért mert sokat utazik és távolról szeretné irányítani otthonát nyaralóját. Van aki fél az energiaválságtól és a teljes függetlenséget szeretné.

Nagyon sok érvet tudunk felsorolni az intelligens épületek mellett, amelyek építése a jövő és amely technológia kijelenthetjük mára megfizethetővé vált!

Vállalkozásunk alapelve, hogy mindig az építtetők igényeit és célját nézzük és mindig az ésszerű megoldásokat ajánljuk mindamellett, ha szükség van bármit levezérlünk.

Fordulhatnak hozzánk a családi házakon és lakásokon kívül bármilyen egyéb épületek, irodák, mezőgazdasági-, ipari ingatlanok, szállodák, éttermek, boltok, közintézmények vezérlésével kapcsolatban is, ugyanis az intelligens épületvezérlés és programozása terén kiemelkedő tapasztalattal rendelkezünk.

Loxvill Épületautomatizálás Ésszerűen Kft.
www.loxvill.hu

info@loxvill.hu
Egri István 06-70/328-6232
Kocsis Zoltán 06-70/523-2785

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.