Intelligens, klímabarát járművek a Debreceni Egyetem hallgatóitól

Alternatív meghajtású, klímabarát gépjárművek gyártásával és karbantartásával foglalkozó képzés indul a Debreceni Egyetem Műszaki Karán gépészmérnök szak gépjárműtechnikai szakirányon – jelentette be Vargáné Szűcs Edit, a kar dékánja pénteken.

A kar, illetve a Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola között létrejött megállapodás értelmében az egyetem és a középiskola közös elektronikai labort alakít ki a műszaki karon, az iskola műhelyében pedig az intelligens autók javításának, karbantartásának speciális ismereteit sajátíthatják majd el a jövő klímavédő szakemberei. Az együttműködés célja továbbá a műszaki képzések népszerűsítése a középiskolások körében.
A műszaki kar, valamint a Brassai gimnázium és szakközépiskola kooperációjának köszönhetően új, alternatív hajtású járművek üzemeltetésével és karbantartásával foglalkozó tantárgyak fogják színesíteni a gépészmérnök-képzést. Az egyetem és a középiskola közös elektronikai labort alakít ki a kar épületében a National Instruments debreceni leányvállalatának közreműködésével – mondta a dékán.

Hozzátette: a cég a műszaki karon tervezett alternatív hajtású járművek motor- és akkumulátorvezérléséhez szükséges alkatrészeket is biztosítja majd. A járműtechnikai képzés alapjait a gépészmérnök és mechatronikai mérnökhallgatók az egyetemen sajátíthatják el, az intelligens szerkezetek karbantartásának, javításának kulisszatitkaival az egyetem és a középiskola műhelyeiben gyakorlatokon ismerkedhetnek meg.
Husi Géza dékán-helyettes szerint a műszaki kar gépészmérnök-képzésének sokoldalúságát jelzi, hogy hallgatóik már számos alkalommal értek el kiváló eredményeket az alternatív meghajtású járművek versenyein.

Amikor először kiírták a levegővel hajtott úgynevezett pneumobilok versenyét, a debreceni jármű lett az év pneumobilja, sőt beválasztották Magyarország 100 csodája közé. A tavaly megrendezett, akkumulátoros csavarhúzó gépekkel működő elektromobilok megmérettetésén is első helyezést értek el. A debreceni hallgatók most is készülnek az újabb elektromobil és pneumobil versenyekre. Idén először az áprilisi Széchenyi-futamon is indulnak egy elektromos hajtású autóval – mondta a dékán-helyettes.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.