Intelligens eszközök tárolása és töltése napelemmel

Ahogy okos készülékeink száma növekszik, úgy tűnik, otthoni irodánkat – laptop, mobiltelefon, iPod – egyre inkább magunkkal visszük mindenhova.

Megfelelő tárolóeszköz hiányában azonban ezek kusza összevisszaságban csörömpölnek a táskánkban. Ennek az elektronikai káosznak a racionalizálása érdekében egy francia tervező olyan terméket álmodott meg, amely megnyerte a Fujitsu Formatervezési Díjat – a napenergiával működő Bento rendszert. Csakúgy, mint az azonos nevű japán vegyestál-ételtartó doboz, a Bento egyesíti és csoportosítja összes eszközt a laptoptól a táblagépen át az okostelefonig. A Macbook Pro-hoz hasonló méretű Bento hálózatba csatolja az összes eszközt, és egy 38 cm-es OLED kijelzőn jeleníti meg a képüket. A 28 cm-es iPad-szerű táblagép, és a 10 cm-es telefon töltés és tárolás céljából beleilleszthető a lapos rekeszbe. Dokkolás közben együtt tudnak működni az egész rendszerrel, de feltöltés után vezeték nélkül vagy önállóan is használhatók. A merevlemez szintén képes csatlakozni a többi eszközhöz. A három eszközt együtt is hálózatba lehet kapcsolni és több képernyős rendszerként képesek működni, azaz egyidőben mindegyik különböző célokra használható. A három készülék adatokat is könnyedén megoszthat, fájlokat továbbíthat a másikra csupán a hálózaton keresztül.


A fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve a tervező a rendszert egy napenergiával működő lítium-ion akkumulátorról működteti, ami közben tölt is. Ezenfelül, a Mac-kel ellentétben, a Bento anélkül is bővíthető, hogy teljesen új készüléket kellene vásárolni. A Bento praktikus megoldás a személyi intelligens készülékektől való egyre növekvő függőségünkre, miközben tekintettel vagyunk az energia- és a gazdaságossági hatékonyságra is.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.