Ingyen telepítenek napelemes rendszereket az olasz háztartások

Az olasz kormány 55 milliárd eurót (60 milliárd USD) különített el az Újraindítási rendeleten keresztül, Gazdasági Ösztönöző Intézkedések formájában megvalósuló ösztönzések céljára, hogy segítse az ország gazdaságának a Covid-19 miatti leállítás utáni lassú helyreállítását.

Az új intézkedés része az ún. Újraindítási rendeletnek (Relaunch Decree), amely útmutatásokból álló csomag, egyúttal a Covid-19 válságra adott válasz az olasz gazdaság újraélesztésére, írta az mnnsz.hu.  Ez az intézkedés magában foglalja a 65% és 110% közötti ún. „öko-bónuszt” az épület felújítási projektekhez, valamint egy jelentős, a költségek 50%-tól 110%-ára emelkedő támogatásbeli ugrást az ilyen felújításokhoz kapcsolódó telepített napelemekre és tároló rendszerekre vonatkozóan. A rendeletet az olasz kormány hivatalos lapjában szerdán tették közre, és máris hatályba lépett. Az olasz parlamentnek 60 nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy az intézkedések kezdeti közzétételét követően bevezesse a törvény esetleges módosításait. Az új rendelkezések értelmében az öko-bónusz – amely a jövedelemadót (IRPEF) mérséklő visszatérítés – érvényesíthető minden 2020. július 1. és 2021. december 31. között felmerült ráfordítás esetén.

Három kategória

A hatóságok a 110%-os adókedvezményt három típusú felújítási projekt esetén alkalmazzák, beleértve az épületek szigetelését, a több lakásból álló apartman házak hűtési és fűtési rendszereinek cseréjét, és a különálló családi házak hűtési és fűtési rendszereinek cseréjét. Az összes többi felújításhoz kapcsolódó napelemes projekt, amely nem tartozik bele ezekbe a kategóriákba, nem kapja meg a szuper öko-bónuszt, de 50%-os adókedvezményre jogosult.

A háztulajdonosoknak három lehetőségük nyílik az öko-bónusz biztosítására: adókedvezmény érvényesítése útján a következő öt év során; az adóból levonható kedvezmények telepítőknek és termék beszállítóknak történő átutalása révén; és kiszámlázott árkedvezmények segítségével. Ha csak az első lehetőséggel élnek, akkor a háztulajdonosoknak meg kell előlegezniük a beruházás költségeit, míg a két másik lehetőség esetében nincs szükség kezdeti ráfordításra.

AZ olasz kormány kilowattonként 2 400 euróban maximalizálta a telepített fotovoltaikus rendszerek árát, és kilowattóránként 1000 euróban a tároló rendszerekét. Ez azt jelenti, hogy azok a háztulajdonosok, akik hajlandóak kiváló minőségű építési projektek megépítésére, további ráfordításokkal szembesülhetnek – különösen a tárolás terén. Az összes napelemes rendszer vagy szolár plusz tárolási rendszer esetében, amelyet a 110%-os adókedvezménnyel telepítettek, engedélyezik a plusz energia hálózatba juttatását, de nem az „cambio sul posto” néven ismert olasz nettó elszámolásos rendszer keretében. Ez azt jelenti, hogy a többletek az olasz energiahivatal, a Gestore dei Servizi Energetici (GSE) részére kerülnek ingyenesen átadásra. Ebből következik, hogy a méretek rendszerezésénél azok könyvelhetnek el nagyobb nyereséget, akik magas saját felhasználási rátával számolnak vagy tárolási rendszer telepítésével.

Összetett projektek

„A szektor számára az Újraindítási rendelet természetesen hatalmas lehetőség a fotovoltaikus eszközöknek az olasz háztartások háztetején történő gyarapításához” – nyilatkozta Paolo Rocco Viscontini, az olasz napelem szövetség, az Italia Solare elnöke a pv magazine-nak. Viscontini hangsúlyozta, hogy az adókedvezmények a fenntartható épületek projektjeire vonatkoznak, és jelezte, hogy a háztulajdonosoknak olyan minősítéssel rendelkező vállalatokhoz kell fordulniuk, amelyek hőtechnikai szakértőkkel működnek együtt. „Ez természetesen lehetőséget nyújt a szektor minőségen és szakértelmen alapuló integrált stratégiák szerinti minősítésére, és egyesületként annak kommunikálásán dolgozunk, hogy szükség van az ilyen típusú megközelítésre” – fejtette ki.

Viscontini kiemelte még a rendelkezések 2021 vége utáni fenntartásának fontosságát is, mindaddig, amíg az adókedvezmények szintje lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy új szakmai erőforrásokba invesztáljanak. „Ez akkor fog megtörténni,… Ha legalább öt év garantált” – állította. „Meggyőződésünk, hogy csak így alakulhat ki a szakértelem és mindenekelőtt a stabil munkahelyek.” Olaszországban az elmúlt pár év során a fenntartható épületek projektjeihez járó 50%-os öko-bónusz – az olasz nettó elszámolásos rendszerrel, a Scambio sul posto-val együtt – volt a fő mozgatórugója a napenergiára épülő fejlesztéseknek.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.