Ingyen fűt és hűt a talaj hője

A talajhő hasznosításának nagy hagyományai vannak Magyarországon. Azonban ezek elsődlegesen ipari léptékű, mezőgazdasági példák/alkalmazások, mint például a fóliafűtések. Vajon milyen lehetőségeink vannak, ha csak saját házunk táján szeretnénk hasznosítani a talaj hőtartalmát?

Rendelje meg most kedvezményes áron a Passzívházak című könyvet 3950 Ft-ért! (x)

A hatályos épületenergetikai követelmények szerinti új házak többsége gépi szellőztetés nélkül épül. Azonban másképpen van ez az alacsony energiafelhasználású házaknál, és másképp lesz a közeljövő szigorúbb szabályozása miatt. Mivel a takarékos épületek légtömörsége nagyon jó, így elkerülhetetlen, hogy friss levegőt vigyünk a lakótérbe.
Amennyit befújunk, annyit el is kell szívnunk onnan, a bejuttatott levegőnek pedig megfelelő hőmérsékletűnek kell lennie. Ezt a levegőt célszerű előmelegíteni/ előhűteni talajhőcserélővel, ezzel csökkentve a levegő fűtésének energiaköltségét.

Levegő előmelegítés közvetlenül a talajhőcserélőben
Érdemes megvizsgálnunk az épület környezete által nyújtott alternatív lehetőségeket. A legkézenfekvőbb alternatív levegő előmelegítést az 1. ábra mutatja. Ez egy egyszerű talajhőcserélős megoldás, ami végül is csak egy vízszintes elhelyezésű csőkígyó az udvarban, 1,5-2 méter mélyen fektetve. A cső anyaga gyakorlatilag minden esetben valamilyen műanyag (polimer). Amennyiben a csőszakasz bizonyos részei párhuzamosak az épület teherhordó falaival, abban az esetben a cső fektetése legalább 1-1,5 méterre történjen az épület külső falsíkjától, statikai okok miatt. A mélység megválasztásánál fontos szempont, hogy az adott környezeti körülmények között milyen mélyen van a fagyhatár a talajban. Általánosságban ez az érték Magyarországon 1,1-1,3 métert jelent a talajszint alatt (más vélemény szerint a fagyhatár 80 cm általában, tengerszint felett 500 m fölött és hegyvidéken 100 cm).
A lefektetett csövön keresztül a friss levegő közvetlenül jut az épületbe: télen előmelegszik, nyáron „előhűl”.

Hátrányként említhető, hogy a ventilátor választásánál számolnunk kell a hosszú csőszakasz (akár 50 méter) okozta nyomáskülönbséggel, így az ebből adódó villamos hajtási többletköltséggel. Az is probléma, hogy átmeneti időszakban – tavasszal és ősszel – is lehűti a levegőt. Valamint nyáron (a hűtő folyamat kellemetlen mellékhatásaként) a cső belső falán páralecsapódás, kondenzátum képződés is előfordulhat, ha a cső fala alacsonyabb hőmérsékletű, mint a külső térből elszívott friss levegő harmatponti hőmérséklete. A kondenzációnak persze higiéniai következményei lehetnek, hiszen a vízben gazdag, nedves környezet kitűnő táptalajt szolgáltat a baktériumképződésnek. Az újabb gyártmányú, modernebb csövek már antibakteriális bevonatot is kapnak. A vízelvezetés megoldható úgy, ha perforált csővel melegítjük elő a befúvandó friss levegőt. Valamint másik megoldás lehet, ha a csővezetéket megfelelő lejtéssel, és vízelvezető szakasszal telepítjük.
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.