Ingyen elektromos töltőállomások a Teslától

Az elektromos autók legnagyobb amerikai gyártója, a Tesla Motors bejelentette, hogy Supercharge néven ingyenes töltőállomások hálózatát kezdi el kiépíteni az új Model S nevű elektromos szedánjai számára.

Az első hat, napenergiával működő állomás Kaliforniában, Nevadában és Arizonában épül, ahol sok a napsütés, de még idén szeretné annyira kiépíteni a hálózatot a cég, hogy a keleti és nyugati part között Los Angelestől New Yorkig, illetve észak-déli irányban Miami és Montreal, illetve a nyugati parton San Diego és Vancouver között elláthassa energiával a Tesla autóit. 2013-ban a tervek szerint megnyílnak az első európai és ázsiai állomások is. A Supercharge állomás napelemekkel működik, így a fenntartási költsége a kiépítés után már nagyon alacsony, ezért is tudják ingyenesen biztosítani az autósoknak a használatukat (a Tesla Model S egyébként a maga 50-100 ezer dollár közti árával elég drágának számít Amerikában). Az állomás a begyűjtött napenergiát nem adja ki mind a tankoló elektromos autóknak, hanem valamennyit visszapumpál az elektromos hálózatba is, így csökkentve a közlekedés, illetve az általános áramfogyasztás környezetszennyezését is. Az elektromos autók ellen gyakorta felhozott érv, hogy az akkujaik töltéséhez felhasznált áramot is meg kell termelni valahol, így valójában az egész környezetvédő elmélet egy nagyszabású blöff, nem az autók füstölnek, hanem az erőművek. A Supercharge-hálózat többek között ezt szeretné megcáfolni.

A tesztek szerint a Supercharge három órányi, óránként 60 mérföld átlagos sebességű (nagyjából 100 km/h) autózás által felemésztett energiát képes visszatölteni a Model S akkujába, fél óra alatt. Ez a sebesség autópályán kicsit átlag alattinak mondható (a sebességhatár az USA legtöbb államában 70-75 mérföld per óra), ilyen tempóval három óra alatt egy átlagos benzines autó nagyjából egy fél tank üzemanyagot fogyaszt el. A Tesla kutatásai szerint az autósok amúgy is tipikusan 3 óránként szeretnek megállni vezetés közben, a fél órás töltési idő pedig még éppen belefér egy ilyen pihenőbe. A Tesla a PayPalból meggazdagodott, majd a SpaceX privát űrvállalatot megalapító Elon Musk cége (róla mintázták egyébként a Vasember-filmek Tony Starkjának figuráját), a Model S a gyár legújabb modellje, idén júniusban került piacra.

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.