Infra fűtés

Börcsök Imre: A történetünk 2011 nyarán kezdődik amikor házat vásároltunk. A ház 70-es években épült tipusház vagy kockaház ahogy sokan hívják. Alapterülete 70 m2, vegyes falazatú, egy sor tégla egy sor vályog, kívülről 5 cm hungarocell szigeteléssel.

Nyílászárók hang és hőszigeteltek, nem tudom megmondani milyen tipus, így vettük a házat. A külső szigetelés is készen volt vásárláskor. A ház belseje erős felújítást igényelt. Gyakorlatilag mindent ki kellett cserélni. A fűtési rendszeren sokat gondolkodtunk. Gáz központi fűtést szerettünk volna vegyes tüzelésű kazánnal kiegészítve.  Több helyről kértünk árajánlatot. Az első ajánlat láttán leültem. 1,8 millió forint tokkal vonóval + kazánok. Ennyi pénzünk nem volt. Miután a másik árajánlatot is megkaptuk hasonló végösszeggel elkezdtünk más megoldás után nézni. Kérdezgettük ismerősöket, bújtam az internetet milyen fűtési megoldások vannak stb. Így akadtam a caleo infra fűtésre. Nem tudtam róla semmit ezért elolvastam amit csak találtam, sajnos érdemi információ nem sok van a cégek marketing leírásain kívül. Feleségem kolléganője mondta, hogy náluk infra fűtés van és nagyon megvannak elégedve vele. Kérdeztem mennyi az annyi. Kedvező számot mondott és nagy örömömre egy szegedi céget aki a kivitelezéssel foglalkozik, írja a delmagyar.hu.

A lényeg tehát ezután következik:
Megjegyzem az első adat amit kértek az alapterület, falak vastagsága, minősége, szigetelés megléte vagy hiánya stb.
Ugyanis az infra fűtőfilm (caleo) lényege, hogy minden irányba egyformán fűt. Gyakorlatilag, ha mennyezetbe vagy padlóba illetve falba építve mindkét irányba egyformán árasztja a meleget. Egyik oldalon hőszigetelést, hőtükröt kell kiépíteni. Fel kellett verni az egész házban az aljzat betont és hőszigetelést kellett készíteni.

Az infra fűtőfilmnél azt reklámozzák, hogy kicsi helyet igényel a kiépítése, akár pát milliméter is elég. De nem bíztam a véletrenre inkább készítettem hőszigetelést a padlóba is. ( Utólag ennek nagyon örülök) Az infra fűtés kiépítése munkadíjjal együtt 700 ezer forint volt. Padlófűtés a nappaliban, előtérben, fűrdőszobában és a wcben. Hállószobákban pedig mennyezet fűtés. Ebben az árban nincs benne a hőszigetelés díja. Szóval ha nem számoljuk az aljzat beton felverésével járó munkákat, új burkolat stb akkor tényleg olcsó az infra fűtés kiépítése. Megjegyzem a belső burkolatokat mindenféleképpen cserélni akartam, egyedül az aljzat beton és a padló hőszigetelése nem szerepelt a tervekben. A tökéletes zárás érdekében a mennyezetet is hőszigeteltük 10 cm kőzetgyapottal a padláson leterítve.
A hőszigetelések árát azért nem írom, mert nem emlékszem pontosan és szorosan nem kötődik a fűtés kiépítéséhez, bármely más fűtési rendszernél is jól jön! Miután minden irányból leszigeteltük a házat, nagy reményekkel vártuk az első telet.

Bekapcsoltuk a fűtést és vártunk a melegre, amely igen gyorsan megjelent a mennyezetből, a padló fűtésre azért várni kellett kb egy órát.
22 fokra fűtöttük fel a házat. A havi villany számla 50-60 ezer forint között mozgott a nagy hidegekben is (tavaly hidegebb tél volt).
Semmilyen kedvezményes tarifát nem vettünk igénybe. Minden hónapban a tényleges fogyasztás után fizettünk.

Nagy előnye az infra fűtésnek, hogy láthatatlan. Egyedüli árulkodó jele a helyiségenkénti termosztát a falon.
Az idei télnek egy kis fatüzelésű kályhával futottunk neki. A jó hőszigetelésnek hála a ház központi részén elhelyezett kályha tökéletesen befűti a házat. ( átlag 22 fok). 40 mázsa fát vettünk + 18 fokra vannak állítva a termosztátok, hogyha nem vagyunk itthon akkor se hüljön ki a ház.
40 x 2400 ft al számolva 96 000 ft ra jön ki a fűtésszámla + eddig 9000 ft ot fogyasztottunk áramból egész télen. Ha így nézzük jóval olcsóbban jöttünk ki az idei télen, igaz még nincs vége.

A fával mindenki tudja sok munka van. Míg fiatal vagyok úgy érzem nem jelent gondot, legalább nem a neten lógok 🙂 Szóval elmegyek erdő irtásokra segíteni és kapok érte fát (ingyen). Nyilván ez nem működik mindig ezért is írtam árat a fára, ha meg kellett volna venni is jóval olcsóbban kijövünk a fűtésből.

Összegezve maga az infra fűtés kiépítése nagyságrendekkel kedvezőbb mint a hagyományos fűtés kiépítése. Gyakorlatilag láthatatlan, nincsenek fűtőtestek. Tiszta a lakás, nincs keringő por! Fantasztikusan kényelmes! Beprogramozza az ember a termosztátot és nem is kell foglalkozni a fűtéssel.

Gáz központi fűtés: 1,8 millió lett volna + kazán(ok).
Infra fűtés: 700 ezer ft.
A hőszigetelést mindkét fűtéshez el kellett volna készíteni.
Havi villany számla fűtésre lebontva 50-60 ezer ft/hó.

A kályha behozatala a házba behozta a piszkot is, viszont lényegesen kevesebbe kerül a fűtés.
Kipróbáltam a fabrikettet is. Sokféle van a piacon. Egy keményfa brikett nagyon bevált. 50 ft/ kg os áron jutottam hozzá. Egy nap 20 kg-ot tüzelünk el belőle. Havi szinten 30 ezer forint, még ez is olcsóbb az infra fűtésnél.

A kényelmet meg kell fizetni. Ha nem rest az ember és megdolgozik a fáért lényegesen olcsóbb!

Szeretjük az infra fűtést a fentebb leírt előnyeiért. De ha spórolni akarunk bizony fával fűtünk.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.