Indul a verseny az Év Fája címért

Indul Magyarországon az Év Fája vetélkedő, amelyre bárki jelölheti kedvenc fáját. Idén “Hős Fa” kategóriában is lehet nevezni.

Az idei év újdonsága a “Hős Fa” kategória: erre a címre olyan fák jelölését várják, amelyeknek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelyeknek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Az Ökotárs Alapítvány által meghirdetett vetélkedőn nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keresik, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál, vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban. A fát egyének és közösségek is jelölhetik, akár baráti társaságok, családok, iskoláscsoportok, civil szervezetek, önkormányzatok vagy vállalkozások. A versenyre jelölt fákból az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije 12-13 döntőst választ a beérkező jelölések számának függvényében, ezek közül a közönség szavazással választhatja ki kedvencét. Az Év Fája a legtöbb szavazatot kapó jelölt lesz – közölte a szervező az MTI-vel.

 
    A jelölésnek tartalmaznia kell a fa történetét, pontos helyét, egyéb adatait és egy fényképet. A jelöléseket a http://evfaja.okotars.hu oldalon lehet beadni az ott található adatlapon június 20-ig. Az Év Fája címet egy fa csak egyszer kaphatja meg, de a versenyben a korábban már jelölt fák is részt vehetnek. Az egész országban meghirdetett Év Fája pályázat az Európai Év Fája versenyhez kapcsolódik. A megmérettetés célja, hogy a fák természetben
betöltött szerepén keresztül felhívja az emberek figyelmét a környezettudatosságra. A kezdeményezés 2010-ben nem várt érdeklődést keltett: a július 31-i határidőig összesen 125 fát jelöltek az ország minden részéből magánszemélyek, civil szervezetek és önkormányzatok. A döntőbe jutott 13 fára több mint 16 ezer érvényes szavazat érkezett, ezek közül a nyertes letenyei platán 4346 szavazatot kapott. A platán a 2011 elején lebonyolított európai versenyen harmadik helyezést ért el.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.