Indul a tanyafejlesztési program

Már a nyáron pályázni lehet a kormány egy milliárd forinttal támogatott tanyafejlesztési programjára – jelentette be Ángyán József parlamenti államtitkár Kecskeméten csütörtökön Kecskeméten, a 10 évre szóló Nemzeti Vidékstratégia országjáró fórumsorozatának második állomásán.

A Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: a vidékstratégia átfogó célkitűzései közül több is szorosan köthető a tanyás térségekhez, hiszen kiemelt feladat a helyi gazdaságok fejlesztése, a vidéki munkahelyek megőrzése és a vidéki életminőség javítása. A tanyaprogram pályázati céljai közül Ángyán József a rossz állapotú utak karbantartását, az áruk piacra jutásának elősegítését, a tanyák energia- és ivóvízellátásának javítását, valamint a tanyai gazdálkodáshoz szükséges eszközök és épületek korszerűsítését említette a minisztérium közlése szerint. A tárca hangsúlyozza, hogy a tanyaprogram “nem muzeális értékekre és nosztalgiázásra épül”. Hozzáfűzik: a szerves fejlődésben kialakult külterületi gazdálkodási-, élet -, és települési forma fontos részét képezi a jövő korszerű mezőgazdaságának és vidékfejlesztésének.

Ajánlott tartalom

A környezet jobban reagál az apróbb fejlesztésekre

Apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a tájba illő fejlesztéseket végrehajtani, figyelve arra, hogyan reagál erre a környezet - hangsúlyozta a Szent György-hegyi bornapok megnyitóján a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Hegymagas községben kedden.