Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Szelektív hulladék / Indul a hulladék-gazdálkodási program Szabolcsban és Zemplénben
Tudj meg többet: Szelektív hulladék
Indul az Európai Unió támogatásával megvalósuló északkelet-magyarországi hulladék-gazdálkodási program, amely 229 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és 11 szomszédos, zempléni településen építi ki az egységes rendszert a háztartási hulladékok korszerű gyűjtéséhez, elhelyezéséhez, hasznosításához és ártalmatlanításához - hangzott el a beruházásra alakult társulat nyíregyházi ülésén kedden.

Indul a hulladék-gazdálkodási program Szabolcsban és Zemplénben

Indul az Európai Unió támogatásával megvalósuló északkelet-magyarországi hulladék-gazdálkodási program, amely 229 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és 11 szomszédos, zempléni településen építi ki az egységes rendszert a háztartási hulladékok korszerű gyűjtéséhez, elhelyezéséhez, hasznosításához és ártalmatlanításához – hangzott el a beruházásra alakult társulat nyíregyházi ülésén kedden.

Az első térségi hulladék-lerakó telepet Kisvárdán kezdik építeni tavasszal, azt követően pedig kezdődik a nagyecsedi és a nyíregyházi telephely kialakítása is – nyilatkozta Kósa Tímea, a programot megvalósító, az érintett önkormányzatok által alapított kht. ügyvezető igazgatója az MTI-nek. Hozzátette: a 14-34 milliárd forint értékű fejlesztési program véglegesítésére a társaság nyáron nyújtja be az addig módosításra kerülő terveket Brüsszelhez, ahol a döntést meghozzák majd a beruházás teljes műszaki tartalmáról.

A kht. vezető tájékoztatása szerint a program teljes költségének összege a brüsszeli uniós határozat után válik ismertté. Ugyancsak a brüsszeli döntés mondja ki a végső szót a beruházás határidejének kijelölésénél. Az eredeti tervek szerint 34 milliárd forintért épült volna ki az északkelet-magyarországi hulladék-gazdálkodási rendszer.

Ami már végleges: a beruházás első ütemében Kisvárdán és Nagyecseden hoznak létre minden követelménynek megfelelő hulladék-lerakó helyet, míg Nyíregyházán válogató-telep épül.  A 240 szabolcsi és zempléni település mintegy 600 ezer lakosának a háztartási hulladékát a három telepen helyezik el, hasznosítják és ártalmatlanítják.

A létesítmények építését a Vegyépszer Zrt., a Közgép Rt. és a nyíregyházi KE-VÍZ 21 Kft. alkotta konzorcium kezdi meg az idén, s legkésőbb 2009. elejére elkészül a három telep. Addigra kialakítják a szelektív hulladék-gyűjtést is a településeken, a szükséges eszközöket beszerzik, a szállítás gépparkjának létrehozásával együtt. Szó van a jelenlegi 196 hulladéklerakó rekultivációjáról is.

Kósa Tímea közölte: a 240 település, valamint a gesztor szerepet betöltő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat a helyhatósági saját forrás biztosítására 2 milliárd forint értékű kötvényt bocsátott ki, s az összeg már rendelkezésre áll a fejlesztés megindításához.

Ajánlott tartalom

Megvan mely műanyagokat tiltja be a kormány

Nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint betiltandó, egyszerhasználatos műanyagtermékek - mondta Boros Anita, a szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.