Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Szelektív hulladék / Indul a hulladék-gazdálkodási program Szabolcsban és Zemplénben
Tudj meg többet: Szelektív hulladék
Indul az Európai Unió támogatásával megvalósuló északkelet-magyarországi hulladék-gazdálkodási program, amely 229 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és 11 szomszédos, zempléni településen építi ki az egységes rendszert a háztartási hulladékok korszerű gyűjtéséhez, elhelyezéséhez, hasznosításához és ártalmatlanításához - hangzott el a beruházásra alakult társulat nyíregyházi ülésén kedden.

Indul a hulladék-gazdálkodási program Szabolcsban és Zemplénben

Indul az Európai Unió támogatásával megvalósuló északkelet-magyarországi hulladék-gazdálkodási program, amely 229 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és 11 szomszédos, zempléni településen építi ki az egységes rendszert a háztartási hulladékok korszerű gyűjtéséhez, elhelyezéséhez, hasznosításához és ártalmatlanításához – hangzott el a beruházásra alakult társulat nyíregyházi ülésén kedden.

Az első térségi hulladék-lerakó telepet Kisvárdán kezdik építeni tavasszal, azt követően pedig kezdődik a nagyecsedi és a nyíregyházi telephely kialakítása is – nyilatkozta Kósa Tímea, a programot megvalósító, az érintett önkormányzatok által alapított kht. ügyvezető igazgatója az MTI-nek. Hozzátette: a 14-34 milliárd forint értékű fejlesztési program véglegesítésére a társaság nyáron nyújtja be az addig módosításra kerülő terveket Brüsszelhez, ahol a döntést meghozzák majd a beruházás teljes műszaki tartalmáról.

A kht. vezető tájékoztatása szerint a program teljes költségének összege a brüsszeli uniós határozat után válik ismertté. Ugyancsak a brüsszeli döntés mondja ki a végső szót a beruházás határidejének kijelölésénél. Az eredeti tervek szerint 34 milliárd forintért épült volna ki az északkelet-magyarországi hulladék-gazdálkodási rendszer.

Ami már végleges: a beruházás első ütemében Kisvárdán és Nagyecseden hoznak létre minden követelménynek megfelelő hulladék-lerakó helyet, míg Nyíregyházán válogató-telep épül.  A 240 szabolcsi és zempléni település mintegy 600 ezer lakosának a háztartási hulladékát a három telepen helyezik el, hasznosítják és ártalmatlanítják.

A létesítmények építését a Vegyépszer Zrt., a Közgép Rt. és a nyíregyházi KE-VÍZ 21 Kft. alkotta konzorcium kezdi meg az idén, s legkésőbb 2009. elejére elkészül a három telep. Addigra kialakítják a szelektív hulladék-gyűjtést is a településeken, a szükséges eszközöket beszerzik, a szállítás gépparkjának létrehozásával együtt. Szó van a jelenlegi 196 hulladéklerakó rekultivációjáról is.

Kósa Tímea közölte: a 240 település, valamint a gesztor szerepet betöltő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat a helyhatósági saját forrás biztosítására 2 milliárd forint értékű kötvényt bocsátott ki, s az összeg már rendelkezésre áll a fejlesztés megindításához.

Ajánlott tartalom

Emléktáblát kap a gleccser, amely a felmelegedés miatt elsőként tűnt el Izlandon

Az Okjökull az ország négyszáz gleccserének egyike volt, száz éve még 15 négyzetkilométernyi területet foglalt el Izland nyugati részének hegyvidéki területein, vastagsága 50 méteres volt.