Indul a Gyula-Elek ivóvízminőség javító program kivitelezése

Indul a Gyula-Elek ivóvízminőség-javító program kivitelezése, a 2,11 milliárd forintos beruházás az Új Széchényi Terv Környezet és Energia Operatív Program ( KEOP) keretéből 1,71 milliárd forint vissza nem térítendő uniós forrást nyert és további 0,399 milliárd forint állami támogatást a Belügyminisztérium önerő alapjából.

Az ivóvízminőség javító projekt kivitelezéséről szóló szerződést Görgényi Ernő, a Gyula-Elek Ivóvízjavító-program Önkormányzati Társulás elnöke és a nyertes kivitelező Békés Drén társaság ügyvezetője, Barkász Sándor hétfőn írták alá Gyulán, a városháza dísztermében. A kivitelezési munkálatok október elsején kezdődnek.

Görgényi Ernő az MTI-nek elmondta: a projekt célja az ivóvíz arzéntartalmának uniós elvárások szerinti csökkentése, literenként 10 mikrogramm alá. A beruházás keretében a meglévő vízbázis két újabb vízbázissal bővül, hat új kutat fúrnak Elek közigazgatási területén, a Maros hordalékkúpon, ahol a szakemberek a próbafúrások során mindössze néhány mikrogramm arzéntartalmú vízbázisokra bukkantak.

A beruházás keretében a régi kutak közül kettőt felújítanak, építenek 16 500 méter új vízvezetéket Gyula, Elek és a Szentbenedek tanyavilág között. Három víztisztító létesül, kettő Gyulán, a harmadik Eleken, az alkalmazott technológia a víz arzén, ammónium és mangán tartalmát speciális szűréssel csökkenti az előírt határérték alá.

Görgényi Ernő hozzáfűzte: a beruházással közel negyvenezer ember, több tízezer turista és helyi élelmiszeripari üzem vehet majd igénybe egészséges ivóvíz szolgáltatást a térségben.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.