Indul a Green City mozgalom Magyarországon

Természeti szempontból is fenntartható, biológiailag sokszínű parkok és más városi zöldfelületek létrehozását hivatott segíteni a Magyarországon idén induló Green City mozgalom, amely saját meghatározása szerint a “tudományos alapokon nyugvó városi zöldfelület tervezés” talaján áll.

Magyarország hatodik országként csatlakozott tavaly a 2003-ban Hollandiából kiindult európai mozgalomhoz, amelynek célja, hogy a funkcionális, gazdasági és természeti szempontokat kiegyensúlyozottan számszerűsítse a parkok és más városi zöldfelületek tervezésekor – mondta a mozgalom első hazai, budapesti konferenciája előtt újságíróknak Somorjai Tamás Zsolt, a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. ügyvezetője kedden.
    “A természeti szempontok szinte állandóan kimaradnak, mégpedig azért, mert nincs meg az a tudás a fejekben, hogy e nélkül semmi sem fenntartható. A kizárólag funkcionális és gazdasági megfontolások alapján épített parkok mérnöki produktumok, amelyek előbb-utóbb elenyésznek, és környezetszennyezőkké válnak. A természeti szempontok figyelembevétele ráadásul jelentős anyagi megtakarításokkal is jár, például a fűtési-hűtési költségek terén” – fejtette ki.

 
    A mozgalom a témában már rendelkezésre álló tudományos – gazdasági, pszichológiai, szociológiai, tájépítészeti és ökológiai – eredményeket összesíti, és új kutatásokat is kezdeményez. A nemzetközi tudásbázisba gyűjtött eredményeket folyamatosan eljuttatják a tervezőirodákhoz, önkormányzati döntéshozókhoz, ingatlanfejlesztőkhöz és a lakossághoz. Minderre azért van szükség, mert a városi zöldterületek minősége és mennyisége egyaránt csökkenőben van, még Hollandiában is, ez pedig az alapítók szerint annak tudható be, hogy nem számszerűsítették kellő alapossággal a parkokkal járó előnyöket. Mint Vincze Tamás, a Green City mozgalmat Magyarországon koordináló Magyar Kertépítők Országos Szövetségének (MAKEOSZ) alelnöke előadásában kifejtette, a városi zöld felületek enyhítik a stresszbetegségeket – csökkentve az ezekkel járó egészségügyi költségeket, mérsékelve a kriminalisztikai következményeket -, javítják az ingatlanok értékesíthetőségét, valamint energia-megtakarítással is járnak. “A Green City fő törekvése visszakapcsolni a városokat az ökoszisztémába” – fogalmazott.

 
    Somorjai Tamás Zsolt közlése szerint Magyarországon kidolgoztak egy akkreditációs pontrendszert a városi zöldfelületek komplex kiértékelésére: ha egy projekt eléri a minimális pontszámot, használhatja a Green City nevet. Egész települések is csatlakozhatnak, amennyiben minden zöld fejlesztésük megfelel a kritériumoknak.
    Magyarországon eddig Nemesvámos jelentkezett saját projekttel – egy két és fél hektáros parkkal -, de az ügyvezető elmondása szerint számos más településsel is egyeztetések folynak. “Az idei az akkreditációs rendszer tesztéve” – tette hozzá. A Green City mozgalmat az európai kertépítők szövetsége mint ernyőszervezet koordinálja, az egyes országokban pedig helyi szervezete – Magyarországon a MAKEOSZ, illetve az általa létrehozott Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. – irányítja. A mozgalom további tagjai Hollandia, Németország, Franciaország, Anglia és Olaszország; idén várhatóan csatlakozik Svájc, és Portugáliával is folynak a tárgyalások.
    Magyarországon felállt egy Green City Tanács nevű konzultációs szervezet is, amely kertészeti szervezeteket, az építészkamara tájépítészeti részlegét, egyetemeket, urbanisztikai társaságokat és önkormányzatokat tömörít.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.