Indiát az elektromos riksák menthetik meg

India a világ országainak egyike, ahol a legszennyezettebb a levegő. Miután elektromos autóra keveseknek telik, a motoros „riksákat” villamosítják.

Indiában emberek százreinek életébe került már a légszennyezés, és a kormány jelentős anyagi kedvezményekkel próbálja visszaszorítani a robbanómotorokat. A közel 1,4 milliárd lakosú országban azonban csak évi 4 millió autót adnak el, azok a lakosság óriási többsége számára elérhetetlenek. A buszok mellett más ázsiai országokban tuk-tuk néven ismert minitaxik játszanak fontos szerepet a tömegközlekedésben. Egy startup két éve készít elektromos „riksákat”, amelyek mellé akkucserélő hálózat is épül a nagyvárosokban. A vezető percekre áll meg az állomásnál, elektronikus kódjával kinyitja a zárat, kivesz két feltöltött akkut, és beteszi a helyükre a maga lemerült telepeit. Fizetnie a töltésért kell.
Indiai szakértők szerint közepes távon is ez lesz a megoldás, miután a lakosság nem lesz képes megfizetni a villanyautókat, de az akkutöltés terhe vállalható, írta a piacesprofit.hu.

Ajánlott tartalom

A gazdák személyesen mondhatják el véleményüket az Európai Bizottságnak

Az Agrárminisztérium (AM) minden lehetséges eszközzel küzd Brüsszelben a Közös Agrárpolitika uniós szabályainak egyszerűsítéséért. Most a gazdálkodókon a sor, hogy közvetlenül jelezzék egy uniós online felmérés keretében Brüsszel felé, hogy a támogatásokhoz kapcsolódó mely eljárások és szabályok kapcsán ütköznek nehézségekbe, mely terheket érzik a legsúlyosabbnak - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.