Indiában leálmodtak minket a térképről

Az egyik független villamosenergia-termelő cégtől Indiában most úgy hangozhatna az orbáni “Merjünk nagyot álmodni!”, hogy: “Megteremtjük a feltételeit annak, hogy három hónap alatt magyarországnyi méretű új szélenergia-kapacitással növekedjünk”.

Az Indiában zajló szél-, és napenergia-rali számos stációjáról beszámoltunk már 2015-ben. Úgy látszik azonban, hogy ebben az országban semmi sem elég gyors: egy friss bejelentés szerint a Goldman Sachs által is megtámogatott ReNew Power Ventures most már a padlóig tapossa a gázpedált azért, hogy extrém rövid idő alatt is drasztikusan növelje a megújulóenergia-piaci részesedését.

A Cleantechnica beszámolója szerint a cég a helyi médiában már azzal turnézik, hogy a következő három hónapban meglépi az 1000 MW-os  szintet. Sőt, Sumant Sinha, a vállalkozás CEO-ja ennél is tovább ment: arról vizionált, hogy a cége radikális növekedésének most a 3 GW szintig biztosan folytatódnia  kell (sőt, ha lehet, akkor öt éven belül,  a napenergiával együtt számoltan akár a 6,5 GW-ig is el kellene érni), mivel a ReNew Power Ventures szeretné magáénak tudni a ország megújulóenergia-termelői piacának úgy a tizedét. És mindezt még azelőtt, hogy az iparág a fejlődési és gyors gyarapodási szakaszból átlépne a konszolidációs időszakba.

A ReNew Power Venturesnek szerte Indiában – például Maharashtrában és Rajasthanban – mintegy 700 MW a szélenergiás portfóliója.

India jelenlegi beépített zöldenergia-kapacitása megközelíti a 30 GW-ot. Ebből az október 31-i hivatalos adatok szerint 24,677 MW szélenergia volt a rendszerbe installálva. Ez a szintjével a kontinens méretű ország teljes energiafogyasztásnak nagyjából egy százalékának lefedésére elegendő. A Delhi által novemberben elfogadott energiastratégiába azonban az került, hogy 2030-ra ezt az arányt 18 százaléig kell feltornázni. Ebből az következik, hogy a ReNew Power Ventures által most bejelentett rövid határidős dobbantás valószínűleg nem bizonyul majd egyszeri, egyedülálló produkciónak.

Ami a most bejelentett 3 hónapos határidőt illeti: a képhez az is hozzátartozik, hogy a monszun időszaka az ország nagy részén április végén – május elején kezdődik el, így észszerű, hogy addig  minél több projekt operatív részét meg kell próbálni lezárni.

Eközben Magyarországon

Magyarországon a ReNew Power Ventures mostani széltermelő kapacitásának kevesebb mint a fele kapacitása, csupán 329 MW-nyi dolgozik. Ezt az indiai cég – amennyiben tartani fogják a határidőket – március végére képes lesz produkálni, sőt, újra, meg újra meghaladni pusztán bővülésben ezt a méretet. Nem túl nehéz feladat hazánkat lelépni, mivel a világ szélenergiatérképén egyre kisebb és egyre jelentéktelenebb országnak számítunk. Annak köszönhetően, hogy miközben az utóbbi években világszerte szélenergiaboomtól dagadnak az innovációs piacok, mi 2009 óta egyetlen megawattal sem gyarapodhattunk, mert a kormány úgy döntött: nem ad ki engedélyt ilyen beruházásokra.

Eddig egyszer adott csak, még 2006-ban. Az óvatosabb iparági becslések szerint a magyar hálózati rendszerirányító különösebb fejlesztési igények nélkül is több mint 2000 MW szélenergiát képes volna kiszabályozni.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.