Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Elektromos autó / India az elektromos autókra voksol
Tudj meg többet: Elektromos autó

India az elektromos autókra voksol

2030-ra kizárólag elektromos személyautókat fognak értékesíteni Indiában, amivel az igen súlyos légszennyezést kívánják mérsékelni.

Miközben az Egyesült Államok felrúgja a történelmi párizsi klímaegyezményt, India merészen azt ígéri, hogy 2030-ra kizárólag elektromos autókat hoz forgalomba – olvasható a CNN honlapján. India a világ egyik legszennyezettebb országa, ezért különösen fontos a mostani bejelentés. Az ország gazdaságának fellendüléséért, az iparosításért súlyos árat kellett fizetni, amitől India 1,3 milliárd lakosa szenved. Becslés szerint a szennyezett levegő felelős évente 1,2 millió ember haláláért az országban. Orvosok állítják, hogy Új Delhiben levegőt venni, olyan, mintha napi 10 cigarettát szívna el valaki.

India energiaügyi minisztere, Piyush Goyal a közelmúltban jelentette be, hogy néhány évig támogatást fognak nyújtani az elektromos autók megvásárlásához. Az indiai kormány célzott programja szerint azt szeretnék elérni, hogy 2020-ra akár 7 millióra emeljék az elektromos autók értékesítését. Mindez zene Elon Musk, a Tesla elektromos autógyártó vezérigazgatójának fülében, aki a Twitteren üdvözölte a bejelentést, noha cége egyelőre nem lépett be az indiai piacra.

Az elektromos autók elterjesztésének igen ambiciózus elképzelése ugyanakkor csak az egyik terv India “kizöldítésére”. A kormány jelentős mértékben kívánja növelni napenergia-termelő kapacitásait. Narendra Modi indiai miniszterelnök pár napja erősítette meg elkötelezettségét a párizsi klímaegyezmény mellett, azután, hogy Trump elnök csütörtökön felrúgta azt, írta az nrgreport.com. 

Ajánlott tartalom

Átlépte a 100 milliárd dollárt a Tesla piaci tőkeértéke

A New York-i tőzsdén a zárás utáni elektronikus kereskedésben 1,4 százalékkal, 555 dollárra emelkedett a Tesla-részvények árfolyama, amivel a napi nyereség már 7,2 százalékra kúszott fel annak hatására, hogy a New Street Research brókercég 530 dollárról 800 dollárra emelte a célárát.