Íme Sandy puszítása számokban

Tovább nőtt az Egyesült Államokban a Sandy poszttrópusi vihar halálos áldozatainak a száma, amely az NBC televízió szerint elérte a 46 főt.

A ciklon – amely helyi idő szerint hétfő este csapott le az ország keleti partvidékre – összesen 20 szövetségi államot érintett. A CNN hírtelevízió szerda hajnalban arról számol be, hogy a térségben még mindig csaknem 7 millió ember van áram nélkül. Az amerikai közlekedési minisztérium bejelentette, hogy New York államot 10 millió dollár (7,7 millió euró) gyorssegélyben részesíti. Az azonnali segély elsődleges célja az utak, a hidak, és a metró alagútjainak a helyreállítása. A minisztérium bejelentette, hogy Rhode Island állam 3 millió dolláros segélyt kap. Barack Obama elnök közölte, hogy a szerdát is a viharkárok elhárításának irányítására fogja fordítani. Obama lemondta részvételét egy választási kampányrendezvényen, amelyet az egy hét múlva tartandó elnökválasztás kimenetele szempontjából döntő fontosságú Ohióban tartanak. Az elnök szerdán New Jerseybe utazik, ahol Chris Christie kormányzó társaságában megszemléli a hurrikán okozta pusztítást. Az állam republikánus vezetője kedden elismerően nyilatkozott az elnöknek a katasztrófa elhárításában játszott vezető szerepéről. Egy nappal Sandy pusztításai után ugyanakkor egyre több jel utal a helyzet normalizálódására. Így például ismét megnyitják New York legnagyobb légikikötőjét, a John F. Kennedy nemzetközi repülőteret.

Az illetékes hatóságok közlése szerint a repülőtér helyi idő szerint szerda reggel 7 órától (közép-európai idő szerint 13 órától) indít és fogad újra járatokat, egyelőre még korlátozott számban. A hatalmas New York-i repülőteret nem sokkal a Sandy érkezése előtt zárták be. A John F. Kennedy repülőtérhez hasonlóan – egyelőre korlátozott forgalommal – szerda reggeltől megnyitják a New Jersey-i Newark nemzetközi repülőteret is. New York polgármestere, Michael Bloomberg azt mondta: az életnek szerdától ismét vissza kell térnie a normális kerékvágásba. Bloomberg helyi idő szerint kedd este a manhattani városházán mondott beszédében úgy fogalmazott, hogy New York szerdán már ismét működni fog. “Legalábbis ott, ahol van áramszolgáltatás” – tette hozzá. Kedden este ugyanis még mintegy 750 ezren voltak áram nélkül az amerikai városban. A városban létesített 76 kényszerszálláson még mindig több mint 6400 ember tartózkodik. “Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy segítsünk helyzetükön” – mondta a polgármester. Bloomberg megerősítette, hogy két nap kényszerleállás után szerdán ismét kinyitnak a New York-i tőzsdék. Az iskolák azonban még zárva maradnak, ami több mint egy millió diákot érint. Az ENSZ-ben sem újítják fel még teljes mértékben a munkát.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.