Íme, ilyen egy igazi passzívház

Milyen egy igazi passzívház? Hogy lehetnek minimális fűtéssel – esetenként anélkül – kellemes szobahőmérsékletűek a helyiségek?

Hogyan lehet állandóan friss a levegő anélkül, hogy kitárnánk az ablakokat? Miért nincs egyetlen radiátor sem a házban? Elhiszi, hogy az épület nem látszik passzívháznak, mégis az? Szeretne ön is nagyságrendekkel kevesebbet költeni a rezsire? Kíváncsi arra, mennyiért, hogyan épül meg egy passzívház, esetleg valóban energiahatékony lakásfelújítást tervez, s ehhez megfelelő – tapasztalt – szakembereket keres? Megannyi kérdés, amelyekre hamarosan bárki választ kaphat élőben, mégpedig passzívház tervezésben, kivitelezésben járatos szakemberektől, s az elégedett tulajdonosoktól. 2011. november 11-13. között Magyarországon is látogatható lesz a hazánkban megépült, minősített passzívházak egy része. Ha teheti, csatlakozzon!

 
A passzívházak a hagyományos építésű ingatlanokhoz viszonyítva 80-95 százalék energiát takarítanak meg, kivitelezésük pedig alig kerül többe, mint a hagyományos épületeké. Az első passzívház a németországi Darmstadtban valósult meg húsz évvel ezelőtt. Európában már 32 ezer passzívház épült közel 14 millió négyzetméter hasznos alapterülettel. Ezek a passzívházak évente 175 millió euró energiaköltséget és 200 ezer tonna széndioxid-kibocsátást takarítanak meg. Hazánkban az első, a német Passivhaus Institut minősítési eljárása alapján minősített passzív családi házat 2009-ben adták át a Pest megyei Szadán. Az azóta eltelt két évben újabb és újabb lakóingatlanok épültek passzívház minőségben az ország különböző pontjain, a magyar passzívház-állomány lassan, de folyamatosan bővül.
A Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok ötlete a német Passzívház Szövetségtől – IG Passivhaus – származik.

 

Egy korábbi anyagunk a passzívházakról:

[media id=100 width=320 height=240]

 

Németországban már 8. alkalommal hirdetik meg a rendezvényt, amelynek célja, hogy „elérhető közelségbe” hozza az érdeklődők számára az energiahatékony épületeket: ilyenkor jó néhány passzívházat kinyitnak a látogatók előtt. A tervezésben, kivitelezésben közreműködők, illetve maguk a tulajdonosok kalauzolják végig az épületekben a vendégeket, s adnak választ a felmerülő kérdésekre laikusoknak, szakmabelieknek egyaránt. Hazánk harmadszor csatlakozik a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok programjaihoz a Passzívházépítők Országos Szövetsége (PAOSZ) kezdeményezésére és szervezésében. A 2009-es és a tavalyi passzívház-látogatás népszerűsége egyértelművé tette, hogy hazánkban is van igény erre a rendezvényre. A 2011. november 11-13. között látogatható magyar passzívházak köre folyamatosan bővül, a programról a www.passzivhaznyiltnap.com weboldalon minden lényeges információt megtalálnak az érdeklődők.

 

Egy korábbi anyagunk a passzívházakról:

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.