Íme Dánia legzöldebb gyermekgondozási központja

Koppenhága északi részén, Hørsholmban 2010-ben átadják Dánia legkörnyezettudatosabb gyermekgondozási központját.

A központ, amely a tervek szerint 2010 novemberében adnak át, energia-hatékony lesz, több energiát termel majd, mint amennyit elfogyaszt – mindezt persze megújuló energiaforrásokból.

A központot a Christensen & Co. Architects építésziroda tervezte, megrendelője pedig a Hørsholm Tanács volt, a VKR Holdinggal együttműködve. A tervezők kiemelten fontosnak tartották az energia-takarékosság megvalósulását, és a természeti források védelmét.

A 4300-négyzetméteres létesítmény épülete cédrusfa borítású, a tető pedig olyan, mint egy hullám. Ez az egyedülálló építmény lehetővé teszi, hogy bőséges mennyiségű természetes fény jusson a falak közzé. A szellőzőrendszer egy külön specialitás, mellyel csökkenthetőek az épület energiaigényei.

A beton, mely a padlóban és a falakban van, optimalizál – fontos szerepe van a hőszigetelés mezején. Ezen túlmenően az épület falai bőséges mennyiségű szigetelő anyagot tartalmaznak, annak érdekében, hogy a komplexum a lehető legkevesebb energiát fogyassza el. Ezzel együtt megfelel a 2015-ös dán építési előírásoknak.

A tetőre 50 négyzetméteres napkollektorok lesznek felszerelve, melyek a fűtést és a meleg vizet biztosítják. Sőt, 250 négyzetméternyi napelem is kerül a tetőre, mely négyzetméterenként 8 kilowattórát képes előállítani – ez pedig jóval több, mint az épület energiakövetelménye. A gyermekgondozási központ a felesleges megújuló energiát az év nyolc hónapja alatt eladja, a négy sötét hónap során pedig megvásárolja azt.

Ajánlott tartalom

Ingyenes divatbemutatót tartanak a fenntarthatóság jegyében

A fenntartható öltözködés jegyében Rezes Judit színésznő, Tihanyi Ildi jelmeztervező és a Delta Produkció divatbemutatóra és egész napos rendezvénysorozatra várja az érdeklődőket május 4-én a Merlin Színházban.