Íme, az ország legnagyobb napkollektoros rendszere

Az ország legnagyobb egybefüggő, 136 darabból álló napkollektoros rendszerét adták át azon a projektzáró rendezvényen, melyet a Toldy Ferenc Kórházban tartottak január 23-án.

Ismételten egy sikeres energetikai projekt megvalósításán van túl a ceglédi kórház, ahol egy 136 darabos napkollektorból álló rendszert adtak át és amellyel meleg vizet állítanak elő a kórház területén – hozzávetőlegesen közel négymillió liter 45 fokos melegvizet képes ez a rendszer előállítani, összehasonlításképpen hetven hagyományos méretű családi ház éves melegvíz felhasználását tudná kielégíteni. A rendszer a működése során hozzájárul még a hagyományos melegvíz előállítás energiaigényének csökkentéséhez is.

A napkollektoros rendszer kivitelezése előtt egy másik beruházást is végre kellett hajtani, mielőtt a napkollektoros rendszer felkerült: a kijelölt konyhai épület, ahova ezt a rendszer felhelyezték, elég rossz állapotban volt és ennek a teljes felújítására sort kellett keríteni. Ennek a beruházásnak a finanszírozásához a pénzbeli összeget a kórházat is fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) szervezettől sikerült megigényelniük és kaptak 28 millió forint támogatást. Ebből elkészült a tetőszerkezet vadonatúj szigetelése, valamint egy speciális szerkezet, amire a napkollektoros rendszert fel lehetett helyezni. A napkollektoros rendszer kivitelezésére a Közép-Magyarországért Operatív Programból pályáztak sikeresen és több mint 71 millió forintos támogatást sikerült elnyerniük. Így közel egy 100 millió forintos összértékű beruházást tudtak megvalósítani. A rendezvényen elhangzott: méretét tekintve nem üzemel még egy ekkora napkollektor rendszer az országban. Ugyan vannak olyan rendszerek, melyek több darabszámmal vannak jelen egy-egy helyszínen, de tömbösítve így egyben nem jelentkezik.

A projektzáró eseményen jelen volt Szabó Zsolt, fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár, Földi László országgyűlési képviselő és Hegedűs Ágota alpolgármester is.

„Nekem ars poetica-m az, hogy aki fejleszt, aki épít, az a jövőbe vetett hitét teszi le az asztalra. Emelem kalapom a kórház előtt, hiszen pont ezt a fejlesztést, ennek a hitnek a letételét teszi meg, hiszen a sokadik energetikai fejlesztés, sokadik költségmegtakarítási célkitűzés egy pontjához érkeztünk, hiszen 100 millió forintos beruházást hajtottak végre.” – mondta el Szabó Zsolt. Az államtitkár rávilágított: tették ezt azért, hogy olcsóbb legyen az energia és több maradjon más célokra, például a kórházban dolgozók továbbképzésére. „Sokan mondják és én is vallom, hogy a kórházban az ott dolgozó maga a lélek, ami összetartja az egész épületet. Azonban szeretünk hasznos épületbe bejönni, és a mai napkollektor telep átadása ezt is szolgálja. Azt gondolom, hogy a következő feladat amit meg kell valósítani az, hogy egy olyan napelemes rendszert építsenek az épülethez (ami optimalizálva van magával a hő ellátással, magukkal a napkollektorokkal), amely ellátja a kórház teljes működését és energia szempontjából megszűnik a kiszolgáltatottság. Ez a pénz, ami ezáltal létrejön az a továbbfejlesztéseket szolgálja.” – fogalmazott Szabó Zsolt.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.