Íme az év autója

Hétfő este Genfben hirdették ki, hogy idén az Opel Ampera és a Chevrolet Volt nyerte az Év Autója 2012 címet. A 23 országból érkező 59 tagú szakértő zsűri a kiterjesztett hatótávú elektromos autónak ítélte a díjat. Az Ampera/Volt 330 ponttal magasan nyert a VW Up (281) és a Ford Focus (256) előtt.

Az Ampera és a Volt közösen nyerték meg a díjat hét másik pályázó autó közül írja az autoblog.hu. Összesen 35 autó nevezett a címért, ebből választotta ki a zsűri a döntősöket, amelyeket olyan kritérium alapján értékeltek és rangsoroltak, mint dizájn, kényelem, teljesítmény, innovációs technológia és hatékonyság – ezeken a területeken az Ampera és a Volt kiválóan bizonyított. A Volt és az Ampera számos nemzetközi díjat nyert már el, többek között az Év Zöld Autója 2011 és az Év Észak-Amerikai Autója 2011 díját, valamint megkapta a biztonság területén elérhető maximális 5 csillagot az Euro NCAP független szervezetétől. Az Ampera és a Volt az első kiterjesztett hatótávú elektromos autó. Kerekeit mindig villanymotor hajtja: a 16 kWh kapacitású lítium-ion akkuval táplált 150 lóerős hajtómű 40-80 km hatótávot tesz lehetővé zéró emisszióval – ez a tereptől, a vezetési technikától és a hőmérséklettől függ. Kiterjesztett hatótávú módban, amely automatikusan aktiválódik, ha egy bizonyos érték alá csökken az akku feszültsége, finoman belép a generátor, és áramot fejleszt a hajtómotornak. Ennek segítségével akár 500 kilométert is megtehetünk.

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.

Nincs hozzászólás

  1. Ez 1 vicc…
    40-80km, vagyis atlag max 40, ezen a semmin felul lehet pufogtatni az uzemanyagot, folyamatosan toltogetni az aksit, ami igy hamarabb farad el…csere-bere, s a vegen mennyi is lesz 1km…??