Íme a világ legnagyobb tetőtéri farmja

Nem éppen New York jut eszünkbe, ha zöld dolgokra gondolunk, de úgyfest mostanában változtatni szeretne ezen a város. Leállított építkezéseket, elhagyatott baseball pályákat alakítanak át például farmokká.

A világ legnagyobb tetőtéri farmja is New Yorkban van. A 3700 négyzetméteres raktárépület tetején elhelyezkedő farm alapjait 2 éve rakták le Queensben, és azóta friss, bio zöldséggel látja el a helyi közösséget. Ez egy remek példa arra, hogy mit kezdhetünk az üres tetőkkel. A Bromley Caldari Architects által tervezett farm egy 1919-ben épült, 6 emeletes raktárépület tetején helyezkedik el. Úgy tartják, hogy ez a farm a legnagyobb a maga nemében. Az első aratás és eladás 2010 tavaszán kezdődött, és azóta is termelik a Brooklyn Grange farmerei a 40 féle bio zöldséget, köztük paradicsomot, paprikát, édesköményt, káposztát, répát, babot, és retket is. A Brooklyn Grange-ot egy Wisconsini farmer, Ben Flanner alkotta, aki 2009-ben már csinált tetőtéri farmot New Yorkban, Eagle Street Rooftop Farm néven. Ez volt a legelső tetőtéri farm a városban. Flanner egy egész kis farmer csapatot hozott össze. Vannak a csapatban vendéglátósok és önkéntesek is egyaránt. A csapat összefogott a Bromley Caldari építészeti céggel és az Acumen Capital Partnersel, mely 10 évre adta bérbe a raktárépület tetejét a Brookly Grange-nak.

a tető

Ben Flanner és csapata a közösségért dolgozik, mely segít a kis profitorientált cégnek növekedni. A farmerek remélik, hogy a városlakók a kezdeményezésükből rájönnek, hogy mennyire fontos az egészséges étel. A céljuk az, hogy megmutassák, hogy a városi farmerkedés hozzájárul a fenntartható gazdasághoz, és az egészséges élethez. A termékeik elérhetőek mindennap a New York-iaknak, és üzleteknek is. A Brookly Grange szeretne terjeszkedni a jövőben több tetőre is, mely célok reméljük sikerre járnak.

a tető

brooklyn grange

brooklyn grange

brooklyn grang

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.

Nincs hozzászólás

  1. Üdvözöm a Fórumot!
    Az ötlet kiváló! Teszem a kijelentésem azért is, mert az öko-organikus rendszer, feltétel nélküli híve vagyok. vadász. Csupán ezen kinyilatkozásom oka képen merem feltenni, hogy ugye ezt az örömteli, ajánlott megoldást, nem egy zöld aktivista lelte, e nagyszerű szennyező terület “tetején”. Ez a híradásokból köztudott!
    Mert, felvetődik bennem a kérdés:
    I. Mivel irtják ott a szúnyogokat? -Nálunk repülőgépről szórják az “ölő” anyagot-.
    II: A szmog(!), amiről hírlik az említett település -,hogy reklámot ne tegyek neki-, azt mi képen “semlegesítik!?”
    Jut eszembe, egy valamikori MTI tudósító minősítésű(?), volt munkatársam, aki arról számolt be, hogy Dél-Szerbiában találták meg, a Dévaványán gyűrűzött Túzokot ( Otis tarda)! -Micsoda hír, hiszen évezredek óta a zord telünk elöl, oda vándorol-.
    Merem remélni, hogy e most közölt tény -fényképpel!-, a “tetőn termelésről”, nem ilyen ostoba habracs, a bio-termelésről!
    Üdv, biglui