Freiburg városában egy projektkonzorcium egy innovatív építési koncepciót dolgoz ki a fenntartható és intelligens lakóépületek szabványainak meghatározására.

Íme, a napelemes toronyház

Freiburg városában egy projektkonzorcium egy innovatív építési koncepciót dolgoz ki a fenntartható és intelligens lakóépületek szabványainak meghatározására.

A folyamat része egy napelemes toronyház felépítése is. A Frey építésziroda projektleírásából kiderült, hogy a Smart Green Tower nevű épületet a korábbi freiburgi teherpályaudvaron építik fel a jövő évben. A toronyház 5600 négyzetméteres területen épül fel és az alapterülete 15 000 négyzetméter lesz. Az épületben szolgáltató és lakónegyedek egyaránt lesznek, s ehhez fog társulni egy intelligens energiakoncepció. A tervek alapján az építészek szinte a teljes külső homlokzatot fényáteresztő napelemekkel látják el, amelyek összteljesítménye 400 kilowatt lesz és évente körülbelül 250 000 kilowattóra áramot tud majd termelni. A napelemes homlokzatot egy nagy akkumulátor fogja kiegészíteni, amely nem csupán az optimalizált energiaellátásra szolgál majd, hanem a hálózat stabilizálására is. Az energiatárolót az ADS-Tec biztosítja, s a berendezés által termelt hőt a medencék és az üvegházak fűtésére akarják felhasználni.

Az energiatermelés és -fogyasztás koordinációjára a Siemens egy energiamenedzselési rendszert akar telepíteni, amely lehetővé teszi majd a különböző üzemeltetési stratégiákat, például a saját felhasználás optimalizálását vagy a terhelés elosztását. Emellett a központi vezérlés átfogó lesz és érinteni fogja az épületautomatizálást és -biztonságot, a videomegfigyelést, a tűzvédelmet és a hozzáférések ellenőrzését. A projekt egyébként nem csupán a toronyházat foglalja magába, hanem annak környékét is, ahol egy “okos zöld kerületet” akarnak kialakítani.

 

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.