Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Íme a magyar község, ahol a háztartások egyharmada napenergiát használ
Tudj meg többet: Napenergia

Íme a magyar község, ahol a háztartások egyharmada napenergiát használ

A kozármislenyi háztartások egyharmada zöld energiát használ majd a nemrég átadott naperőműparknak köszönhetően, ami azért is fontos, mert a város szeretne csatlakozni a klímavédelmi stratégiához.

A beruházás üzleti tőke bevonásával, magánerővel valósult meg. Az előkészítésben oroszlánrészt vállalt az önkormányzat – mondta az ünnepélyes átadón Biró Károly polgármester. A város költségvetését nem terhelte meg a beruházás, hiszen mindent, amit beinvesztáltunk a terület megszerzésébe, a tervezésbe, az átalakításba, az átminősítésbe, ezek gyakorlatilag rövid időn belül megtérültek, mikor a magánbefektetők megvásárolták az ingatlanokat. Az energia átvételére 25 éves szerződésük van az üzemeltetőknek, így garantált hogy ennyi időn keresztül 1,5 millió forint többletbevétele lesz iparűzési adóból a városnak – tette hozzá a polgármester.

A négy darab kis erőmű összesen két megawatt energiát képes termelni. Hogy ez mit jelent a lakóknak? A közel 2000 háztartásból 700 ingatlan energiáját biztosítja majd a most átadott naperőműpark. A másik pozitív hozadéka, hogy a városüzemeltetési cég üzleti bevételre lehet szert tenni abból, hogy hosszútávon együtt tud működni a beruházóval, hiszen a területet ők tartják majd karban, írta a bama.hu.

Mint az átadón megtudtuk, kezdetben a területen megjelentek a színesfémtolvajok. A helyi polgárőrségnek köszönhetően – akik rendszeresen járőröztek az építkezés környékén –, a fémvadászoknak lassan elment a kedvük az ügyeskedéstől. Jelenleg komoly tárgyalások folynak arról, hogy a polgárőrség hosszú távon jelen legyen a területen.

Mint a beruházó B&B Impex Kft. vezetője elmondta, kis tereprendezéssel nagyjából másfél év alatt épült meg az autópálya közelében a naperőműpark, három ütemben. Az előkészületi munkák vitték el a legtöbb időt, utána már jóval gyorsabban haladtak a munkálatok. Mindegyik naperőműnek van egy-egy saját trafóállomása. A napsugarak – napkeltétől napnyugtáig – folyamatosan érik az elemeket, így optimálisabb teljesítményt tudnak nyújtani. Mint megtudtuk, egy erőmű közel egy hektárnyi területen helyezkedik el. Egy-egy tábla 270-330 watt teljesítményű, és átlagosan 1570-1920 tábla szükséges egy 500 kilowattos park létrehozásához.

Ajánlott tartalom

Becslések szerint évente 50 szélturbina ég le Németországban

Nem igazán lehet tudni, hogy az egyes berendezések milyen gyakran vannak karbantartva és hibásodnak meg.