A svéd tervező cég, a Ehrnberg Solutions AB sikeresen elkészítette a SeaTwirl úszó szélturbina prototípusát. Az eszköz a tengeri szeleket hasznosítja.

Íme a legköltséghatékonyabb szélturbina, egyenesen a tengerről

A svéd tervező cég, a Ehrnberg Solutions AB sikeresen elkészítette a SeaTwirl úszó szélturbina prototípusát. Az eszköz a tengeri szeleket hasznosítja.

A SeaTwirl az első a fajtájából,  melynek csak két része mozog, és csak tengervizet használ. A SeaTwirlről már most sokan mondják, hogy a legegyszerűbb, és legköltséghatékonyabb szélturbina amit eddig készítettek. A függőleges lapátok forognak, és összegyűjtik a szélenergiát, melyet egy magházban tárol a szerkezet. Ez a mag segít a turbinának a víz felett maradnia, és forgatni a lapátokat még akkor is, ha enyhül a szél. Eközben egy apró generátor a turbina alján az energiát elektromossággá alakítja. Az úszó dizájn költségkímélő megoldás, ugyanis a vízben könnyebb mozgatni nehéz tárgyakat. A sikeres prototípust körülbelül egy hónapja telepítették a vízbe, nem messze Halmstadtól, Svédországban. Az eredményeit jelenleg analizálják. Reményeink szerint elkezdik majd a sorozatgyártást.

seatwirl

Ajánlott tartalom

A geotermikus energia felhasználásának megkétszerezése a cél Magyarországon

A geotermikus energia közvetlen hasznosításában Magyarország hosszú évek óta Európa első öt állama között található, a rendelkezésre álló potenciálra alapozva azonban még tovább fokozható a helyben elérhető erőforrás felhasználása - tudatta az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

  1. Kissé homályos a működés leírása.

  2. peti19870621

    -múkodik. -mint leírás 😀