Ilyen társasház sem épült még Magyarországon

Lerakták Magyarország első 100 lakásos passzív társasházának alapkövét Budapest XIII. kerületében. A nettó 2,2 milliárd forintos beruházást várhatóan 2014 áprilisában adhatják át, az első lakók mához 1 évre költözhetnek be.

Lerakták Magyarország első 100 lakásos passzív társasházának alapkövét Budapest XIII. kerületében. Az úttörő fejlesztés beruházási célokmányát még áprilisban fogadta el az önkormányzat képviselőtestülete. A célokmányban foglaltak szerint a beruházás összes várható bekerülési költsége 2 milliárd 194 millió 173 ezer forint lesz. A közbeszerzési eljárás eredményeképpen – melyet a Magyar Építő Zrt. nyert – a passzívház építési munkái már meg is kezdődtek. A beruházást várhatóan 2014 áprilisában adhatják át, az első lakók hozzávetőlegesen mához 1 évre költözhetnek be, írja a penzcentrum.com.

“Az úttörő fejlesztés egyedülálló a magyar piacon; eddig a legnagyobb passzív társasház mindössze 6 lakásos volt” – mondta el az alapkő letétele kapcsán Nagy Csaba, a terveket jegyző Archikon Kft. ügyvezetője. Tolnai Tibor, a generál kivitelező Magyar Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: “A XIII. kerületi beruházás tökéletes iránytűként szolgálhat az előttünk álló uniós költségvetési ciklusban, melynek legfőbb irányvonala az energiahatékonyság lesz.”

A projekt a XIII. kerület lassan egy évtizede tartó szociális bérlakásprogramjának legújabb eleme. A beruházás teljes egészében önkormányzati finanszírozású, így tulajdonosa, üzemeltetője, és használója is a kerület lesz. Gellért Lajos, a XIII. kerületi önkormányzat sajtóreferense a Pénzcentrum.hu érdeklődésére korábban elmondta, a szociális bérlakásokat – a lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva – pályázat útján ítélik majd oda a XIII. kerületi szociálisan rászoruló lakosoknak. “A képviselő testület, a 10 pontból álló lakásgazdasági koncepcióval karöltve idén ősszel kezdi el tárgyalni a pályázás feltételeit” – mondta el Tóth József, a XIII. kerület polgármestere.

-

A Reitter Ferenc utca, Zsinór utca, Jász utca és Fáy utca által határolt 4 402 négyzetméter nagyságú építési telken zártsorú beépítési móddal, 14,4 méter építmény magassággal épül meg a három tömbből álló épületegyüttes, mely mind a Jász utca, mind a Zsinór utca felől rendelkezik majd személybejárattal. A három épülettömbben három méretkategória szerint oszlanak el majd a lakások. A legnagyobb, 60 négyzetméter alapterületű otthonok 1+2 félszobásak, míg a közepes méretű, 50 négyzetméter körüli lakásokban egy szoba és nappali található. A harmadik, legkisebb épületszárnyban pedig 40 négyzetméteres, egyterű, térelválasztókkal szeparált garzonlakások kapnak helyet. A szociális bérlakások lakói nagyjából 15 ezer forintos fűtési költséggel számolhatnak, évente!

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.