Ilyen szélturbinát sem látott még!

A Vestas bemutatta az első, négy rotorral dolgozó új szélturbinája koncepcióját. Ez a multirotor lehet a kulcs az olcsóbb, skálázhatóbb szélerőművek globális terjedéséhez.

A világ egyik legnagyobb szélturbinagyártója, a Vestas bejelentette, hogy a meglévő szélturbina-építési trenden átlépve, ún. multirotoros koncepció szerint épített szélerőművekkel lépné át a méretezési problémákat. Mint ismeretes, a még magasabb – még nagyobb lapátméret elvét követő teljesítménynövelési elképzelés lassan eléri a költséghatékonysági, de a fizikai határait is, és az sem véletlen, hogy a világ legnagyobb on- és offshore platformépítője, a Siemens is a hajtáslánc, illetve a vezérlés-optimalizációra helyezi a fejlesztési hangsúlyt.

A dán székhelyű Vestas az új irányzat kidolgozásához már össze is bútorozott a műszaki egyetemmel (Technical University of Denmark), és Roskilde közelében már ki is jelölték a kísérleti helyszíneket a tesztelésekhez. Dánia azért is jó pilot-helyszín lehet, mert itt az egyik legszigorúbb a paraméterezési szabályzat (hogy milyen magas, mekkora lapáthosszal rendelkező, milyen hangos lehet egy-egy platform, illetve milyen sűrűn betelepíthető egy-egy szélfarm, stb.), de a helyszín a megbízhatósági kritériumok kidolgozására és “éles” tesztelésekre is megfelelő.

A multirotoros turbina a dániai központú multiválllalat számára új piacot nyithat a szélenergiaiparban. Ugyanakkor a szektor számára egy olyan új szegmenst is teremthet, ahol a fajlagos költségcsökkentés és a telepítési, termelési kötöttségek is jóval tovább optimalizálhatók a jelenleg járt utaknál.

vestas

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.