Ilyen lesz Európa legnagyobb naperőműve

Kétszázmillió dolláros befektetéssel két év alatt épülhet meg Európa legnagyobb, 100 megawatt teljesítményű naperőműve Törökországban.

Szükség is van az energiatermelés bővítésére: a török gazdaság és népesség gyors ütemű növekedése következtében az ország energiaigénye évente 6-8 százalékkal emelkedik, ám a fogyasztás alig harmadát képesek hazai forrásból ellátni. Törökországban a napos órák száma átlagosan 7,2 naponta (Magyarországon 5,4), ennyi idő alatt 3,6 kilowattóra napsugárzás éri négyzetméterenként a földfelszínt, ami 1311 kWh/négyzetméter évente. Az ország adottságai helyenként a napsütötte Spanyolországéhoz mérhetők, a napsugárzás mennyisége az 1500 kilowattórát is elérheti évente. Törökország adottságait figyelembe véve 1 MW (1000 kW) teljesítményű telep 300 háztartás éves szükségletét fedezheti, és mintegy kétezer négyzetmétert igényel. Érthető, hogy ha ennek százszorosáról van szó, nehéz a helyválasztás – termőterület ugyanis az uniós szabályok szerint sem jöhet szóba. Az ország területén nyolcmillió négyzetméter, azaz 800 hektár terület alkalmas napelem telepítésére, állítja az elektromos energiaforrásokat kutató és felügyelő állami szervezet.

 
Eddig azonban állami támogatás híján kevesen tekintették jó befektetésnek a napenergia kiaknázását. Ám most az amerikai-holland GiraSolar bejelentette, hogy két év alatt kétszázmillió dolláros befektetéssel óriási naperőművet épít Törökország valamelyik déli régiójában. Ráadásul a napelemeket is az országban gyártatná: “Ugyanannyiba kerül itt, mint Kínában, de megtakaríthatjuk a szállítási költséget”, nyilatkozta a cég vezetője, Wieland M. Koornstra a Hürriyet című napilapnak.

 
Támogatja a török állam a napenergiát
A hirtelen lelkesedés annak is köszönhető, hogy 2010 decemberében a török parlament elfogadta a megújuló energiáról szóló törvényt, amely szerint a napelemekkel termelt villamos energia kötelező átvételi ára kilowattóránként 0,133 amerikai dollár (24,58 Ft). Amennyiben pedig a megújuló energiát termelő létesítmény eszközparkja Törökországban készül, kilowattóránként további négy-huszonnégy dollárcentnek megfelelő támogatást kaphat a vállalat az indulástól számított öt évig. Magyarországon ez az összeg jelenleg 26,46 Ft/kWh.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.