Ilyen lesz a jövő villanykörtéje

A Wake Forest University kutatói által megalkotott világítótest kétszer gazdaságosabban működik, mint az eddig használt megoldások.

A polimer elektrolumineszcens (FIPEL) technológiával készült világítótest lágy fehér fényt ad, így viszonylag természetes fényt biztosít – ellentétben a LED-es megoldásokkal, írja a hvg.hu. A Mashable által idézett David Carrol szerint a most használt égőkkel szemben gyakori panasz, hogy zavarják a szemet, valamint halk, de hallható hangot adnak ki, így hosszabb távon irritáló a használatuk. A kutatás-fejlesztést végző csoport vezetője azt mondta: az új megoldás elkerüli mindkét problémát, és ennél valamivel többet is ad: takarékosabb, gazdaságosabb. Ráadásul a kutatók által kifejlesztett anyag, a nanotechnológiát használó polimermátrix bármilyen formára és színre alakítható. A kutatók már a gyártási folyamat beindításán dolgoznak, így az újfajta világítótest már jövőre piacra kerülhet.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.