Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Ilyen lesz a jövő villanykörtéje

Ilyen lesz a jövő villanykörtéje

A Wake Forest University kutatói által megalkotott világítótest kétszer gazdaságosabban működik, mint az eddig használt megoldások.

A polimer elektrolumineszcens (FIPEL) technológiával készült világítótest lágy fehér fényt ad, így viszonylag természetes fényt biztosít – ellentétben a LED-es megoldásokkal, írja a hvg.hu. A Mashable által idézett David Carrol szerint a most használt égőkkel szemben gyakori panasz, hogy zavarják a szemet, valamint halk, de hallható hangot adnak ki, így hosszabb távon irritáló a használatuk. A kutatás-fejlesztést végző csoport vezetője azt mondta: az új megoldás elkerüli mindkét problémát, és ennél valamivel többet is ad: takarékosabb, gazdaságosabb. Ráadásul a kutatók által kifejlesztett anyag, a nanotechnológiát használó polimermátrix bármilyen formára és színre alakítható. A kutatók már a gyártási folyamat beindításán dolgoznak, így az újfajta világítótest már jövőre piacra kerülhet.

Ajánlott tartalom

100.000 forinttal belevághatsz a napelemes rendszer telepítésébe

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 0%-os hitelprogramja, azoknak is segíthet a villanyszámlájukat végleg lenullázni, akik eddig anyagi megfontolásból nem vágtak bele a napelemes rendszer telepítésébe. ,