Ilyen egy szélerőműfarm az űrből

Érdekes fényképet készített a Landsat 8 nevű műhold: a Temze folyó torkolatánál telepített szélerőműfarmot, a London Array-t kapta le. A most közreadott fotó még 2013. április 28-án született, a 175 torony fehér pöttyként látszik rajta.

Az egyenként 147 méter magas tornyok egymástól 640-1200 méterre állnak, összesen mintegy 104 négyzetkilométernyi területen. A telep átlagteljesítménye megfelelő széljárás idején 630 megawatt, ami félmillió háztartás energiaszükségletét képes kiszolgálni. A maximumot 1000 megawattban határozták meg a szakemberek. A paksi reaktorok egyenként 500 megawattosak, a most bejelentett, új reaktorok 1200 megawattosak lesznek.

A képen a tornyok mellett a köztük haladó hajók farvize, illetve a Temze által a La Manche-csatornába szállított hordalék is látszik. A London Array tornyait 210 kilométernyi kábel köti össze, a tengerfenékbe süllyesztett vezetékek szállítják a partra a megtermelt energiát. A 2011 márciusa és 2013 áprilisa között épített rendszer 2,2 milliárd euróba, vagyis 665 milliárd forintba kerültek. A várakozások szerint a telep mintegy 900 ezer tonnával csökkenti a britek szén-monoxid-kibocsátását évente, ez durván 300 ezer személyautó éves kibocsátási értéke. Eredetileg egy második lépcsőt is terveztek, de a madárvédő egyesületek tiltakozása miatt egyelőre elhalasztották, hogy megvizsgálják a szélerőművek lapátjainak hatásait. A madárvédők szerint a telep csökkenti az északi búvár nevű madár életben maradási esélyeit.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.