Ilyen egy környezettudatos luxusjacht

Két olasz dizájn tanuló tervezésében készül az a luxushajó, mely nem csak tervezésével csábít, de környezetünket is óvja, számol be a tuvie.com.

Cronos, avagy a projekt teljes nevén Cronos Yacht Design a milánói European Institute of Design (EID) két hallgatója, Simone Mandela és Lorenzo Berselli közös ötlete. Az alapgondolatot a dizájnhoz az szolgáltatta, hogy a legkedveltebb jacht modellek túlnyomó része igen gyors, viszont nagymértékben szennyezi a környezetet is. Továbbá a mai luxushajtók funkció szempontjából inkább mondhatóak szép kilátással rendelkező lakosztályoknak, mintsem tényleges járműveknek, és ezáltal a külső és belső tér megtervezése nem igazán áll összefüggésben egymással. A Cronos tervei alapján mind előállításában, mind pedig működésében környezettudatosságot tükrözne. Az újrahasznosított bambuszból készült kabinfalak, illetve „öko-bőrrel” (sic!) borított bútorok mellett olyan anyagok és technológiák is felhasználásra kerülnek, melyek a hajó alternatív energiaellátásában segédkeznek. Példának okáért a tervezők egy Halite nevű alapanyaggal kívánnak kísérletezni:

cronosyacht

„Figyelembe véve azt, hogy két elektromos motor van a hajóban, és tudván, hogy ez a fajta motor hőt termel, úgy döntöttünk, hogy ezt a forradalmian új anyagot fogjuk alkalmazni a géptermi falakon. A Halite a termelt hő mintegy 15%-át magába képes zárni, melyből aztán elektromos energiát tud előállítani. Így a motor által termelt hőt az akkumulátorok feltöltésére is használhatjuk”, jegyzi meg Madella és Berselli a terveken. Ezen felül még egy szélenergiát is felhasználó „szélhárfa”, áttetsző napelemek, illetve hellyel is spóroló, az elektroluminescencia (élő szervezetek fénykibocsájtó képessége) elvén működő világító csíkok is megtalálhatóak lesznek a tervbe vett luxushajón. A Cronos Yacht Design a Millenium Yacht Design Award-on külön kiemeltetett a „fiatal szakmabeliek” kategóriában: „Az impresszionista ábrázolás beltérben való alkalmazásának érdekes kísérlete, különös tekintettel a fa minőségére és felhasználási formáira.” – nyilatkozták a hajóról.

cronosyacht

Ajánlott tartalom

Közel 60 ezren válaszoltak a zöld konzultációra

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.