IKSZ: nő a szelektíven gyűjtött italos kartondobozok aránya

Évről évre nő Magyarországon a szelektíven gyűjtött italos kartondobozok aránya, tavaly elérte a 22 százalékot az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) számításai szerint.

A szervezet célja, hogy 2020-ra 50 százalék fölé emelkedjen ez az arány, tehát minden második tejes és gyümölcsleves dobozt újrahasznosítsanak.

Magyarországon évente körülbelül 400 millió darab italos kartondoboz kerül forgalomba. Jelentős megtakarítást lehetne elérni, ha ennek fele, vagyis mintegy 6000 tonna a szelektív gyűjtőedényekbe kerülne – közölte az egyesülés az MTI-vel.

A közszolgáltató cégek – a jelenlegi árakon számolva – 36 millió forint hulladéklerakási díjat spórolhatnának meg évente. Emellett 50 százalékos szelektív gyűjtési aránnyal csaknem 40 ezer fa kivágását lehetne megelőzni, aminek értéke több mint 700 millió forintra tehető – tájékoztatott az IKSZ.

Az egyesülés most lezárult iskolai és óvodai programja során 170 oktatási intézményben mintegy 44 ezer gyerek összesen 58,5 tonna, vagyis mintegy 1,7 millió darab tejes és gyümölcsleves dobozt gyűjtött össze. A szervezet ebben a tanévben 15 városban és 80 kisebb településen rendezte meg a szelektív hulladékgyűjtést a helyi közszolgáltatók együttműködésével.

A több hónapon át tartó országos környezeti nevelő programot negyedszerre indította el az IKSZ. Ebben az elmúlt négy évben összesen több mint 200 ezer gyerek vett részt, és összesen 300 tonna dobozt gyűjtöttek.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.