Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Így változik az energetikai tanúsítvány

Így változik az energetikai tanúsítvány

Egy új rendelettel némileg szigorította a kormány az épület-energetikai tanúsítási követelményeket, így jövő januártól már az 50 m2 alatti épületek eladásánál, illetve bérbe adásánál is kell tanúsítványt (lakcímkét) készíteni.

Ez követi a még júniusban elfogadott módosításokat, amelyek szerint az épületek energetikai besorolását a lakáshirdetésekben is meg kell jeleníteni, ha az már elkészült. A módosításokkal a rendelet* 2013 januárjától a következő főbb új elemeket tartalmazza:

– az 50 m2 alatti épületek eladásánál, bérbe adásánál is kell tanúsítványt készíteni az eladónak;
– már az 500 és 1000 m2 közötti hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén is kell tanúsítványt készíteni (eddig csak 1000 m2 felett volt kötelező);
– az épület, vagy önálló rendeltetési egység eladásra, kiadásra való meghirdetésekor meg kell jelölni az energetikai besorolást, amennyiben a tanúsítvány rendelkezésre áll;
– az ingatlan-adásvételi, illetve bérleti szerződésekben meg kell jelölni a tanúsítvány azonosító kódját, és a vevő/bérlő nyilatkozatát arról, hogy a tanúsítványt átvette;
– a tanúsítványok kötelező eleme lett a felújítási javaslat, kivéve, ha nem lehet költséghatékony felújítást végezni;
– a tanúsítványokról központi nyilvántartás készül és lesz minőség-ellenőrzés is.

dr. Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft (MEHI) igazgatója:
„Örülünk az új követelményeknek, számunkra ez azt jelzi, hogy a Kormány is felismerte az energiatanúsítványokban rejlő lehetőségeket. A MEHI és az energiahatékonysági ágazat régóta hangsúlyozza, hogy egy jól működő tanúsítvány-rendszer sikerrel irányíthatja a lakásvásárlókat és –bérlőket a gazdaságosabban működő lakások felé. Ez pedig a tulajdonosok számára is garantálja, hogy beruházásaik akkor is megtérülnek, ha eladják vagy bérbe adják lakásukat. Úgy érezzük azonban, hogy a végrehajtás terén a Kormány bátrabban is léphetett volna, és minden esetben megkövetelhette volna a hirdetésekben az energiahatékonysági kategória feltüntetését. Mivel a tanúsítvány készítése eladáskor vagy bérbeadáskor amúgy is kötelező, ez semmiféle többletterhet nem jelentene az eladóknak.” A MEHI, tizenegy vezető hazai vállalattal összefogva még októberben adta át a „12 javaslat az hazai gazdasági növekedés beindítására az energiahatékonysági beruházások ösztönzésével” c. javaslat-csomagot a Kormánynak. A javaslatok egyik része éppen az energiahatékonysági tanúsítványok rendszerének megerősítését célozta, ideértve a fent említett, jövő januárban hatályba lépő módosításokat.

* az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 178/2008 Korm. Rend.

Ajánlott tartalom

Mi történik az elöregedett napelemekkel?

Mint minden elektromos berendezés, úgy a napelemes rendszer is valamikor el fog használódni, és idővel szükségessé válik annak cseréje, és az elöregedett elemek leszerelése és ártalmatlanítása.

Nincs hozzászólás

  1. Azért kell fizetnem, hogy tudjam, amit nem akarok tudni, mert már tudom.
    DE MI LESZ A PÉNZEMMEL? ki jár jól? Én nem.

  2. “dr. Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft (MEHI) igazgatója:
    „Örülünk az új követelményeknek, számunkra ez azt jelzi,”

    Nagyon örülök, hogy Dr Bart István örül neki,mert nem ennyiből kell kifizetnie a tanusítvány illetékét,mint az átlag magyarnak. Mit fognak még kitalálni???? hány bört lehet még lenyúzni a népről??

    Dr Bart István ennek nagyon örülhetsz , hogy kínlódik a magyar!!!!!!!!!