Így takaríthat meg 70%-ot a melegvíz előállításon

Egy olyan épület megépítéséről szóló első tanúsítvány aláírásával, amely minden fázisában követte az önkéntes bioház építők( MBV) által előirt protokollt, Riminiben megszületett az első „biokompatibilis ház”.

A Gaia-nak nevezett épület 90 %-ban meg felelt az MBV előírásainak, és eléri a maximumát annak az energetikai szolgáltatásnak, amelyet a megújuló energia használatának, valamint a fenntartható környezetnek és a komfortnak az előirányzata ír elő. (Aiolus News) Ezzel a minőségi építménnyel a megbízó cég egyrészt gazdasági jellegű kedvezményekhez jutott a másodlagos urbanizációs terhek 50 %-os csökkentése révén, másrészt az összesen mintegy 660 m2 összterületből kb. 108 m2 hasznos felszínt leszámítoltak az épületből.. Így kompenzálják az építkezés magas költségeit, amelyek az öko- fenntartható és innovatív anyagok miatt elérik az 1650 eurót m2-ként. Az épület kilenc darab ötszintes apartmanból áll és napelemekkel, valamint egy olyan napkollektorral van felszerelve, amely lehetővé teszi a víz melegítésére szánt energia több mint 70 %-nak a megtakarítását. Mindehhez hozzájárul egy esővízgyűjtő rendszer, amely táplálja a nyári, frissítő forrásokat és öntözi a zöld területeket.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.