Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Így spórolhatunk a fürdőszobában is

Így spórolhatunk a fürdőszobában is

A háztartások a fürdőszobában használják el a legtöbb vizet. Néhány egyszerű módszerrel azonban lényegesen takarékosabbá tehetjük otthonunk ezen részét.

Egy átlagos háztartásban a WC teszi ki a teljes vízhasználat 27 százalékát. Ezt úgy csökkenthetjük, hogyha alacsony öblítésű WC-t vásárolunk, a régi modellek ugyanis akár 27 litert is elhasználhatnak öblítésenként. Fürdéshez javasoljuk a víztakarékos zuhanyrózsa beszerzését is, egy átlagos tusolással 18-30 liter vizet használunk, ezt a takarékos készülék 7,5-8 literre csökkenti azonos víznyomás mellett. Így nemcsak a vízzel spórolunk, hanem az annak melegítéséhez szükséges energiával is. A zuhanyrózsára külön szűrő is szerelhető, mellyel klórmentesíthetjük a fürdésünket, annak minden kellemetlen mellékhatásával (például a bőr kiszáradása) együtt. A mosdóhoz érdemes mozgásérzékelővel felszerelt csapot vásárolni, így csak akkor használjuk, ha valóban szükséges.

zuhanyrózsa

Általános jó tanács, hogy az égők lecserélésével rengeteget spórolhatunk a villanyszámlán. A LED technológiával működő lámpák rengeteget fejlődtek az elmúlt években, és ma már ugyanolyan teljesítményt biztosítanak, mint a hagyományos égők. Nemcsak, hogy 80 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, de 25-ször annyi ideig bírják, mint a régi változatok.
A saját készítésű tisztítószerek gyakran hatékonyabbak lehetnek, mint a méregdrága bolti márkák, melyek az egészségünkre is veszélyt jelenthetnek. Ha foltos lett például a szőnyegünk, szórjunk rá egy kis szódabikarbónát, és egy pár csepp fehér ecetet, majd hagyjuk pár percig habzani. Ez akár a legmakacsabb foltokat is eltávolítja. A kellemetlen szag ellen pedig használjunk egy kis citromot.

wc

Ajánlott tartalom

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy már lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát, mert az intézményben, illetve annak közelében radioaktív anyagokat észleltek.