Így nézhetett ki az ősi Mars

Nem könnyű elképzelni, milyen lehetett a vörös Mars, amikor még volt légköre, és víz borította felszíne egy részét. Kevin Gill szoftverfejlesztő a NASA műholdjainak adatai alapján elkészítette a kék Mars modelljét.

Gill a Földről is készített már hasonló modelleket, és miután látta, hogy a Marsról többen is próbálnak olyan képet készíteni, amely még a fiatal bolygót ábrázolja, úgy döntött, hogy ő is megpróbálja, írja az index.hu. A modellben egy hatalmas óceán borítja a bolygó egyik felét, a másik felét óriási vulkánok uralják, az Olympus, Pavonis, Ascraeus és Arsia csúcsai a légkör fölé magasodnak. Gill elképzelése szerint az egyenlítői vulkánok területe sivatagos lehetett volna, ahol alig nőttek volna növények (már ha lett volna élet a Marson). Az alacsonyabb területeken azonban kedvezőbb lehetett volna az éghajlat az esetleges élethez. A legutóbbi kutatások azt bizonyították, hogy egykor volt víz a Mars felszínén, a bolygó felszíne hasonlított a Föld felszínéhez. A Curiosity tavaly szeptemberben a Gale-krátert kettészelő volt folyó medrében vizsgálódott, és olyan köveket talált, amelyeket valószínűleg víz csiszolt jelenlegi formájukra, de korábban találtak hordalékkúpra hasonlító képződményt is. Azt is tudjuk, hogy a marsi atmoszféra jóval vastagabb volt, mint most, de az idők folyamán a napszél miatt ez fokozatosan elvékonyodott. Gill elismerte, hogy a Mars látképének tervezésekor erősen befolyásolta a Föld képe, de az eredmény így is lenyűgöző. A fejlesztő a különböző marsi geológiai képződményeket összehasonlította a Földön ismert hasonló formákkal, és a modell elkészítésekor úgy jelenítette meg ezeket, mintha a Földön lennének – ezért hasonlít annyira a végeredmény a Földhöz.

Ősi Mars

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.