Így néz ki 4 millió napelem az űrből

A Tibeti-fennsíkon, Kelet-Kínában 4 millió napelemtábla perzselődik csendesen a napon. A napelemek a Longjanghszia-gát Napelemparkhoz tartoznak, amely a világ legnagyobb napelemfarmja. Az erőmű több mint 26 négyzetkilométeren terül el a magasan fekvő, sivatagi tájon.

A komplexum létesítését 2013-ban kezdték, és azóta gyorsan növekszik a területe. A NASA Föld Obszervatóriuma által 2013 áprilisában és 2017 januárjában készített műholdképek összehasonlításán jól látszik, hogyan borítja be az egyre több panel a másra amúgy nemigen használható felületet. A naperőmű természetesen jóval több, mint egyszerű útszéli látványosság. Jelenlegi 850 megawattos kapacitása egy nagyjából 140 000 lakosú, sok áramot használó város elektromosenergia-igényét képes fedezni.

Hatalmas fejlesztések

A Longjanghszia-gát Napelempark egyik eleme a Kínában lejátszódó jelentős megújulóenergia-forradalomnak. Az ország 103 milliárd dollárt fektetett 2015-ben a megújuló energia hasznosításába. Ez majdnem fele annak, amennyit az egész világon erre a célra fordítottak (286 milliárd dollár) Kínában óránként másfél futballpályányi napelemtáblát fektetnek le. Ilyen ütemben az ország 2018-ra megvalósítja a 2020-ra kitűzött célt. Kína a tervek szerint 2020-ra 110 gigawatt energiát nyer majd napelemekből és 210 gigawattot szélerőművekből., írta az origo.hu.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.